Naasten - aandacht voor jezelf

 

Sommige partners en naasten eisen te veel van zichzelf. Je kunt eenvoudigweg niet altijd klaarstaan. Het kan daarom raadzaam zijn om je zorgen met anderen te delen en ook tijd voor jezelf te nemen. Juist omdat jouw steun vaak voor langere tijd nodig is.

Om zelf wat positieve energie te krijgen is het goed om regelmatig iets te doen wat je leuk vindt of waar je van ontspant. Zo krijg je weer nieuwe energie en kom je even tot rust. Houd contact met werk en praat eventueel collega's regelmatig bij over wat zich bij jou thuis afspeelt.

Hulp vragen

Misschien heb je familie, vrienden of buren die kunnen bijspringen. Er zijn meer mensen die iets voor je willen doen dan je had gedacht. Geef hen de kans die hulp te bieden en voel je daar niet schuldig over. Mocht je het toch vervelend vinden hen te vragen, neem dan contact op met je huisarts. Hij kan je misschien doorverwijzen naar andere instanties, zoals thuiszorg.

Inloophuis

Je kunt ook contact opnemen met een inloophuis bij je in de buurt. Inloophuizen zijn er voor zowel voor je naaste als voor jou.

Informatie over de verschillende inloophuizen vind je hier.

Daarnaast is er de stichting OOK: Optimale Ondersteuning bij Kanker.