Naasten - kinderen

 

Wanneer is het juiste moment om met je kinderen te praten? En wat zeg je dan?

Probeer in je informatie aan te sluiten bij het niveau van de kinderen. Meestal vertellen ouders dat mama of papa erg ziek is en daar laten ze het dan bij. Voor kinderen is het fijn als je erbij zegt dat de dokter heel erg zijn best doet om papa of mama beter te maken. Op die manier heeft de mededeling geen open einde. Dat geeft je kind houvast.

De eerste reactie van bijna elke vader of moeder is om je kind te beschermen. Ouders kunnen allerlei motieven hebben om hun kind uit de wind te houden: ze zijn nog te jong, ze hebben het druk op school, ze moeten eindexamen doen. Maar kinderen en jongeren zijn vaak veel flexibeler in het verwerken dan wij, volwassenen, denken. Wij hebben onze bagage en onze ervaringen die bepalen wat wij moeilijk, zwaar of emotioneel beladen gaan vinden. Kinderen zijn daarin meer onbevangen.

Kankerspoken

De website Kankerspoken bevat veel informatie voor en over kinderen die met kanker te maken krijgen. Er is zowel informatie voor de kinderen zelf, als voor hun ouders, vrienden en bekenden, leerkrachten en hulpverleners. Voor de kleintjes is er informatie in de vorm van filmpjes, voor oudere kinderen in tekst. Ook heeft de site een forumfunctie.

Tips

  • wees eerlijk en duidelijk naar de kinderen en neem de tijd om de situatie met hen te bespreken
  • zeg niet alleen: 'papa of mama is heel erg ziek', maar voeg eraan toe dat de dokter heel erg zijn best doet om papa of mama beter te maken. Dat geeft een kind houvast
  • voor zowel jongere als oudere kinderen zijn in de boekhandel en bibliotheek allerlei boekjes te vinden die gaan over kanker en kankergerelateerde onderwerpen