Nieuws

CAR-T-celtherapie in de hoofdrol

Timo van Blooijs maakte als afstudeerproject aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) een prachtige en illustratieve animatie over CAR-T-celtherapie. Hij deed dat in samenwerking met Hematon en met hulp van de hematologen van het Amsterdam UMC.

CAR-T-Cel_Foto_Timo van Blooijs

CAR-T-celtherapie is een nieuwe vorm van immuuntherapie die goede resultaten in de behandeling van verschillende vormen van bloed- en lymfklierkanker kan geven.  CAR-T-celtherapie helpt het immuunsysteem om tumorcellen te herkennen. Door T-cellen uit het bloed van de patiënt te halen en in het laboratorium genetisch te modificeren krijgen ze het CAR-eiwit op hun oppervlakte. Daarna worden ze teruggegeven aan de patiënt. Door het CAR-eiwit kunnen ze de tumorcellen beter herkennen en vervolgens doden. CAR-T-celtherapie is veelbelovend, maar kent ook nog forse nadelen. Zo kunnen er ernstige bijwerkingen ontstaan en is de behandeling peperduur.

In de animatie van bijna twee minuten brengt Timo in beeld welke bloedcellen er zijn en wat hun functie is. Ook laat hij zien wat er onder meer misgaat bij kanker: de T-cellen herkennen de kankercellen niet als bedreigend. Vervolgens is te zien hoe CAR-T-celtherapie dat kan oplossen.