Waldenström - vooruitzichten

 

Het is niet mogelijk te genezen van de ziekte van Waldenström. Maar vaak houdt de ziekte zich geruime tijd rustig, wel vijf tot zeven jaar, en is er dus geen behandeling nodig. En als de ziekte wel de kop opsteekt, zijn er goede medicijnen om de ziekte tijdelijk tot stilstand te brengen.

Na de start van de eerste behandeling bedraagt de mediane levensverwachting ruim zeven jaar. Dat wil zeggen: de helft van de mensen is na die zeven jaar nog in leven, de andere helft is overleden. Bij het vaststellen van deze overleving is het gebruik van nieuwe geneesmiddelen zoals ibrutinib nog niet meegenomen. Voor de huidige patiënten ligt de mediane levensverwachting daarom waarschijnlijk hoger. De verwachting is dat nieuwe medicijnen voor een nog langere levensverwachting zullen zorgen. Ofwel, de overleving zal verbeteren. Na elke herhaling van de ziekte (recidief) is een andere behandeling mogelijk. Hoe meer nieuwe behandelingen worden ontwikkeld, hoe beter de prognose is en hoe langer de levensverwachting.

Studies

Voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is deelname van patiënten aan studies (wetenschappelijk onderzoek) noodzakelijk. Als je daar interesse in hebt, kun je aan je behandelend arts vragen welke mogelijkheden er bestaan binnen je eigen of in een ander ziekenhuis.