Zijn lymfeklieren kanker?

Vaak wordt aangenomen dat vergrote lymfeklieren in de buurt van kanker kanker bevatten. De enige manier om te weten of er kanker in een lymfeklier is, is door een biopsie te doen. Artsen kunnen lymfeklieren verwijderen of monsters nemen van een of meer knooppunten met naalden. In zeldzame gevallen kan zwelling van de lymfeklieren verband houden met kanker.

Sommige kankers beginnen in de lymfeklieren. Non-Hodgkin-lymfoom en Hodgkin-lymfoom zijn soorten lymfestelselkankers, evenals acute lymfatische leukemie. Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het kiembestrijdende netwerk van het lichaam. Kanker in uw lymfeklieren kan wijzen op lymfoom of een andere bloedkanker, of kan een kanker zijn die zich vanaf een andere plaats heeft verspreid.

Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand. Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken.

Er is een hoger risico dat kanker terugkomt na een operatie wanneer een kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren. De lymfevloeistof die door de vaten naar de lymfeklieren stroomt, brengt zuurstof en voedingsstoffen naar weefselcellen en haalt afvalproducten uit de cellen weg. Lymfeklieren zijn kleine klieren die clusters vormen in verschillende lichaamsdelen, zoals de nek en oksels. Lymfeklieren zijn kleine structuren die vreemde stoffen, zoals kankercellen of infecties, uit de lymfevloeistof filteren.

Infectie, ontsteking of kanker kunnen ervoor zorgen dat knopen groter worden en als ze zich dicht bij het lichaamsoppervlak bevinden, kunnen ze groot genoeg zijn om met de vingers te voelen. Behandeling voor kanker in de lymfeklieren varieert afhankelijk van de tumorgrootte en locatie en of de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Elke lymfeklier is verbonden met lymfevaten, of kleine buisjes, die vergelijkbaar zijn met de aderen in het cardiovasculaire systeem. Veel voorkomende symptomen van lymfoom zijn zwelling van lymfeklieren in uw nek, in uw oksels of in uw lies.

Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op. Als een lymfeklier dicht bij het huidoppervlak wordt aangetast, kan uw arts deze mogelijk zien of voelen. Wanneer u gezwollen lymfeklieren door uw hele lichaam heeft, zal uw arts om een CBC, een röntgenfoto van de borst en een HIV-test vragen. Hoewel het verwijderen van lymfeklieren die kankercellen bevatten nuttig kan zijn, kan het ook problemen veroorzaken.

Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen. Dit veroorzaakt te veel zieke en ineffectieve lymfocyten in uw lymfeklieren en zorgt ervoor dat de lymfeklieren, milt en lever opzwellen. Lees verder om meer te weten te komen over wat de verspreiding van kanker naar de lymfeklieren betekent, en de beschikbare behandeling.

Leave Reply

Required fields are marked *