Hoe ziet lymfeklierkanker eruit?

U kunt meer lezen over lymfoom bij Hodgkin-lymfoom en non-Hodgkin-lymfoom. Kanker die begint in de lymfeklieren wordt lymfoom genoemd. Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen. Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op.

Bij het aanraken van een getroffen gebied kunnen gezwollen lymfeklieren zacht en rond aanvoelen, zoals knobbeltjes ter grootte van een erwt, pinda of druif. Als ze pijnlijk zijn als ze worden aangeraakt, kan dat een teken zijn van een ontsteking. Aangezien lymfeklieren parallel verschijnen, zoals bijvoorbeeld aan beide zijden van de nek, kunt u lymfeklieren aan beide zijden voelen om te zien of ze aan de ene kant een normale grootte hebben en aan de andere kant vergroot zijn, wat een teken van infectie kan zijn. Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het kiembestrijdende netwerk van het lichaam.

Lymfeklieren worden als vergroot beschouwd als ze een diameter van meer dan 1,5 cm meten. Hoewel lymfoomklonten vaak in clusters voorkomen, is het mogelijk om een enkele knobbel te hebben. De knobbeltjes kunnen beperkt zijn tot één deel van het lichaam, zoals de nek, of zich ontwikkelen in meerdere gebieden, zoals de nek, oksels en lies. Lymfoomklonten voelen rubberachtig aan en zijn meestal pijnloos.

Terwijl sommige lymfoomklonten zich binnen enkele dagen ontwikkelen, kunnen andere maanden of zelfs jaren duren voordat ze merkbaar worden. Het meest voorkomende teken van lymfoom is een knobbel of knobbels, meestal in de nek, oksel of lies. Deze knobbeltjes zijn gezwollen lymfeklieren, ook wel 'klieren' genoemd. Wanneer meerdere delen van lymfeklieren opgezwollen zijn, kan dit duiden op een lichaamsbrede ziekte die onmiddellijke aandacht behoeft.

Deze specifieke DNA-mutaties beïnvloeden lymfocyten, die zich ophopen in de lymfeklieren en andere delen van het lymfestelsel om tumoren te vormen, gezond weefsel verdringen en het vermogen om te functioneren beperken. Maar soms reizen kankercellen door je bloedbaan en komen ze in je lymfeklieren terecht, of beginnen ze daar zelfs. Veel voorkomende symptomen van lymfoom zijn zwelling van lymfeklieren in uw nek, in uw oksels of in uw lies. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon.

Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen. Maar lymfeklieren die merkbaar worden vergroot zonder infectie, moeten door een arts worden gecontroleerd. Gezwollen lymfeklieren in de borst komen vrij vaak voor bij Hodgkin-lymfoom en sommige soorten hoogwaardig non-Hodgkin-lymfoom. Behandeling voor kanker in de lymfeklieren varieert afhankelijk van de tumorgrootte en locatie en of de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Verwijdering van lymfeklieren kan ervoor zorgen dat het aangetaste deel van het lichaam niet in staat is om lymfevocht af te voeren, wat kan leiden tot een vloeistofback-up (lymfoedeem) en kan een aanhoudend probleem worden. Sommige lymfeklieren bevinden zich diep in het lichaam, zoals tussen de longen of rond de darm, om vloeistof in die gebieden te filteren. Elke lymfeklier is verbonden met lymfevaten, of kleine buisjes, die vergelijkbaar zijn met de aderen in het cardiovasculaire systeem. Gezwollen lymfeklieren kunnen soms de lymfevaten blokkeren (buizen die door uw lichaam lopen en lymfevocht vervoeren).

Zie Staging van kanker voor meer informatie over enscenering of zoek uw kankertype voor meer gedetailleerde informatie. Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt. Het lymfestelsel omvat de milt, thymus, lymfeklieren en lymfekanalen, evenals de amandelen en adenoïden.

Leave Reply

Required fields are marked *