Is kanker in de lymfeklieren te genezen?

Er zijn verschillende behandelingen die een persoon kan krijgen om kanker te behandelen die zich naar lymfeklieren heeft verspreid. Een optie is een operatie om de primaire kanker en de aangetaste lymfeklieren van de persoon te verwijderen. Betrokkenheid van lymfeklieren kan echter betekenen dat de kanker van een persoon na de operatie meer kans heeft om terug te keren. Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, verspreidt het zich meestal naar knopen in de buurt van de tumor zelf.

Dit zijn de knooppunten die het grootste deel van het werk hebben gedaan om de kankercellen eruit te filteren of te doden. Behandeling voor kanker in de lymfeklieren varieert afhankelijk van de tumorgrootte en locatie en of de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand.

Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker. Het verwijderen van kankerachtige lymfeklieren kan helpen voorkomen dat kanker zich verder verspreidt of terugkomt. Maar het kan soms leiden tot lymfoedeem, een aandoening waarbij lymfevocht zich terugtrekt in het deel van het lichaam waar vroeger een knooppunt was. Lymfoedeem kan zwelling en zenuwongemak of disfunctie veroorzaken, maar het goede nieuws is dat lymfoedeem vaak kan worden behandeld of zelfs kan worden genezen.

Uw arts kan u helpen de voordelen en risico's van het verwijderen van kankerklieren af te wegen. Kanker die in de lymfeklieren verschijnt, is een indicator van hoe de kanker zich verspreidt. Als kankercellen alleen worden aangetroffen in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, kan dit erop wijzen dat de kanker zich in een eerder stadium bevindt en zich niet ver buiten het primaire gebied heeft verspreid. Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het kiembestrijdende netwerk van het lichaam.

Kankertumoren kunnen zich overal in het lichaam ontwikkelen en uiteindelijk naar de lymfeklieren en andere delen van het lymfestelsel reizen. Wanneer kankercellen aan tumoren ontsnappen, kunnen ze afsterven voordat ze ergens anders kunnen beginnen met groeien, maar als ze zich vestigen, groeien en zich blijven verspreiden, wordt dit metastase genoemd. Erachter komen dat uw kanker zich heeft verspreid of terugkomt, kan zelfs nog verontrustender zijn dan voor het eerst horen dat u kanker heeft. En het begint meestal in lymfeklieren van de nek, de borst, onder de armen, en vordert op een ordelijke manier en voorspelbare manier naar andere lymfeklierplaatsen.

De knooppunten zijn als hubs of stops langs de snelweg die de lymfe ontgiften door schadelijke stoffen te bestrijden. Wanneer er een probleem is, zoals infectie, verwonding of kanker, kunnen lymfeklieren in dat gebied opzwellen of vergroten terwijl ze werken om de „slechte cellen” eruit te filteren. Oorpijn, koorts en vergrote lymfeklieren in de buurt van uw oor zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat u een oorontsteking of verkoudheid kunt hebben. Dat is belangrijk om in gedachten te houden, want hoewel kanker lymfeklieren kan doen opzwellen, is dit niet de meest voorkomende oorzaak van vergrote knopen.

De kankercellen zullen eruit zien als de kankercellen van de tumor waar ze vandaan komen, dus borstkankercellen in het lymfestelsel zullen er nog steeds uitzien als borstkanker. Vaker kan kanker in de lymfeklieren verschijnen als een uitzaaiing, die zich van ergens anders in het lichaam verspreidt. Het TNM-systeem is gebaseerd op de omvang van de tumor (T), hoeveel het zich heeft verspreid naar nabijgelegen lymfeklieren (N) en de aanwezigheid van metastase (M). Wanneer knooppunten worden vergroot, kan een arts ervoor kiezen om een biopsie uit te voeren waarbij slechts een monster van het knooppunt wordt verwijderd om te testen.

Als er zichtbare of voelbare kanker is in lymfeklieren, of als de kanker buiten de lymfeklierwanden is gegroeid, kan de kanker verder zijn gevorderd en kan een ander behandelplan nodig zijn. Bij het aanraken van een getroffen gebied kunnen gezwollen lymfeklieren zacht en rond aanvoelen, zoals knobbeltjes ter grootte van een erwt, pinda of druif. Kankercellen die zich naar lymfeklieren hebben verspreid, hetzij in de buurt van de oorspronkelijke locatie of elders, kunnen erop wijzen dat de kanker vordert. Kanker die zich naar de lymfeklieren heeft verspreid, wordt verwijderd door een operatie of kan worden behandeld met chemotherapie, bestraling, andere geneesmiddelen tegen kanker zoals antilichamen, CAR-T-cellen, medicijnremmers met kleine moleculen of een combinatie hiervan.

.

Leave Reply

Required fields are marked *