Waar zijn je lymfeklieren kanker?

Kanker in nabijgelegen lymfeklieren Soms wordt kanker aangetroffen in lymfeklieren in de buurt van waar de kanker begon. Borstkankercellen kunnen bijvoorbeeld reizen naar lymfeklieren in de oksel (oksel) of boven het sleutelbeen (sleutelbeen). Als een chirurg een primaire kanker verwijdert, verwijderen ze vaak enkele van de nabijgelegen lymfeklieren. Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen.

Als ze door het lymfesysteem reizen, kunnen de kankercellen in lymfeklieren terechtkomen. De meeste ontsnapte kankercellen sterven of worden gedood voordat ze ergens anders kunnen groeien. Maar een of twee kunnen zich in een nieuw gebied vestigen, beginnen te groeien en nieuwe tumoren vormen. Deze verspreiding van kanker naar een nieuw deel van het lichaam wordt metastase genoemd.

Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het kiembestrijdende netwerk van het lichaam. Kanker die in de lymfeklieren verschijnt, is een indicator van hoe de kanker zich verspreidt. Als kankercellen alleen worden aangetroffen in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, kan dit erop wijzen dat de kanker zich in een eerder stadium bevindt en zich niet ver buiten het primaire gebied heeft verspreid. Kanker in uw lymfeklieren kan wijzen op lymfoom of een andere bloedkanker, of kan een kanker zijn die zich vanaf een andere plaats heeft verspreid.

De ACS merkt op dat zodra de lymfeklieren zijn verwijderd, de lymfevloeistof in dat gebied niet langer kan weglopen. Oorpijn, koorts en vergrote lymfeklieren in de buurt van uw oor zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat u een oorontsteking of verkoudheid kunt hebben. De zwelling of vergroting, lymfadenopathie genaamd, treedt op in de lymfeklieren wanneer ze cellen filteren die zijn aangetast door een aandoening, zoals een infectie, letsel of kanker. Terwijl vloeistof door het lymfestelsel gaat, hebben de lymfeklieren de taak om gifstoffen uit te filteren en infecties te bestrijden door ziektekiemen aan te vallen en te vernietigen.

Kanker die zich naar de lymfeklieren heeft verspreid, wordt verwijderd door een operatie of kan worden behandeld met chemotherapie, bestraling, andere geneesmiddelen tegen kanker zoals antilichamen, CAR-T-cellen, medicijnremmers met kleine moleculen of een combinatie hiervan. Er zijn meer dan 600 kleine, nierboonvormige lymfeklieren in clusters door je hele lichaam - onder je nek, in je oksels en lies, en in het midden van je borst en buik. Gezwollen lymfeklieren in uw oksel als u geen uitslag of zweren op uw arm heeft, kunnen ook verdacht zijn. Het TNM-systeem is gebaseerd op de omvang van de tumor (T), hoeveel het zich heeft verspreid naar nabijgelegen lymfeklieren (N) en de aanwezigheid van metastase (M).

Wanneer lymfeklieren worden verwijderd uit de oksels of lies met een operatie, zal 30% tot 50% van de patiënten lymfoedeem van de armen of benen ontwikkelen. Bovendien is het belangrijk om te weten hoeveel kankercellen naar de respectieve lymfeklier zijn gereisd. Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt. Lymfeklieren zijn ovaalvormige organen die in tal van delen van het lichaam worden aangetroffen, waaronder de oksels, nek en lies.

En het begint meestal in lymfeklieren van de nek, de borst, onder de armen, en vordert op een ordelijke manier en voorspelbare manier naar andere lymfeklierplaatsen. Diagnostische procedures zoals een biopsie of beeldvormingstests zullen uw arts helpen de omvang van de kanker en het aantal getroffen lymfeklieren te bepalen. Het is mogelijk dat u geen merkbare symptomen ervaart van kankercellen die zich naar uw lymfeklieren verspreiden, dus een diagnose van uw arts is belangrijk.

Leave Reply

Required fields are marked *