Waar is lymfeklierkanker?

Lymfeklierclusters Honderden van deze knooppunten clusteren zich door het hele lymfestelsel, bijvoorbeeld in de buurt van de knie, lies, nek en oksels. De knooppunten zijn verbonden door een netwerk van lymfevaten. Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het kiembestrijdende netwerk van het lichaam. Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, verspreidt het zich meestal naar knooppunten in de buurt van de tumor zelf.

Dit zijn de knooppunten die het grootste deel van het werk hebben gedaan om de kankercellen eruit te filteren of te doden. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand. Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker.

Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt. Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om uit te zaaien, volgens de American Cancer Society (ACS).

Gezwollen lymfeklieren zijn een teken dat ze hard werken. Er kunnen meer immuuncellen naartoe gaan en er kan meer afval ontstaan. Zwelling duidt meestal op een of andere infectie, maar het kan ook komen door een aandoening zoals reumatoïde artritis of lupus, of zelden kanker. Lymfoom is kanker die begint in infectiebestrijdende cellen van het immuunsysteem, lymfocyten genaamd.

Deze cellen bevinden zich in de lymfeklieren, milt, thymus, beenmerg en andere delen van het lichaam. Wanneer u lymfoom heeft, veranderen lymfocyten en groeien ze uit de hand. Omdat lymfeklieren kunnen worden beïnvloed door medische aandoeningen zoals infectie en kanker, en schadelijke cellen daar terechtkomen, kunnen ze aanwijzingen geven over wat er in je lichaam gebeurt. Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen.

Wanneer de kankercellen in de verre lymfeklieren onder een microscoop worden onderzocht, zien ze eruit als cellen van de primaire kanker. Oorpijn, koorts en vergrote lymfeklieren in de buurt van uw oor zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat u een oorontsteking of verkoudheid kunt hebben. Wanneer een longkanker zich bijvoorbeeld heeft verspreid naar lymfeklieren op afstand, zien de kankercellen eruit als longkankercellen. Zelfs als kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, is het nog steeds vernoemd naar het deel van het lichaam waar het vandaan komt.

De lymfevloeistof die door de vaten naar de lymfeklieren stroomt, brengt zuurstof en voedingsstoffen naar weefselcellen en haalt afvalproducten uit de cellen weg. Lees verder om meer te weten te komen over wat de verspreiding van kanker naar de lymfeklieren betekent, en de beschikbare behandeling. Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen. Wanneer er een probleem is, zoals infectie, letsel of kanker, kunnen lymfeklieren in dat gebied opzwellen of vergroten terwijl ze werken om de"slechte cellen” eruit te filteren.

Als een lymfeklier dicht bij het huidoppervlak wordt aangetast, kan uw arts deze mogelijk zien of voelen. Wanneer een chirurg opereert om een primaire kanker te verwijderen, kunnen ze ook een of meer van de nabijgelegen (regionale) lymfeklieren verwijderen. Secundaire kanker in de lymfeklieren is wanneer kankercellen zich naar de lymfeklieren hebben verspreid door een kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen. Elke lymfeklier is verbonden met lymfevaten, of kleine buisjes, die vergelijkbaar zijn met de aderen in het cardiovasculaire systeem.

Wanneer kanker aanwezig is in een lymfeklier, helpt een biopsie te bepalen welk type kanker het is wanneer het verwijderde weefsel of knooppunt onder een microscoop wordt onderzocht. Wanneer de zwelling van de lymfeklieren aanhoudt en gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of nachtelijk zweten, of wanneer er geen duidelijke infectie is, is het misschien tijd om medisch advies of evaluatie in te winnen bij een arts.

Leave Reply

Required fields are marked *