Verspreidt lymfeklierkanker zich?

Ze moeten zich kunnen losmaken van de oorspronkelijke tumor en zich hechten aan de buitenwand van een lymfe of bloedvat. Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen. Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, verspreidt het zich meestal naar knopen in de buurt van de tumor zelf. Vaker kan kanker in de lymfeklieren verschijnen als een uitzaaiing, die zich van ergens anders in het lichaam verspreidt.

Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om te metastaseren, volgens de American Cancer Society (ACS). Kankercellen die zich naar lymfeklieren hebben verspreid, hetzij in de buurt van de oorspronkelijke locatie of elders, kunnen erop wijzen dat de kanker vordert.

Secundaire kanker in de lymfeklieren is wanneer kankercellen zich naar de lymfeklieren hebben verspreid door een kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen. Om te metastaseren, breken kankercellen af van de primaire tumor en reizen ze door het bloed of de lymfe naar andere organen. Als iemand kanker in zijn lymfeklieren blijkt te hebben, is dit meestal een slecht teken dat de kanker zich heeft of zal verspreiden naar andere delen van het lichaam. De meeste sterfgevallen door kanker worden veroorzaakt door uitgezaaide kanker.

De lymfeklieren onder je arm, in je borst en in de buurt van je sleutelbeen behoren tot de eerste plaatsen waar borstkanker zich verspreidt. Het is „uitgezaaid” als het zich buiten deze kleine klieren naar andere delen van je lichaam verspreidt. Wanneer u de diagnose borstkanker krijgt, moet uw arts de lymfeklieren in de buurt van de tumor controleren om te zien of ze zijn aangetast. Het lymfesysteem helpt bacteriën en andere schadelijke dingen uit je lichaam af te voeren.

U merkt mogelijk geen symptomen als uw borstkanker zich in deze knooppunten bevindt. lymfekliermetastase vindt plaats in gemetastaseerde lymfeklieren, lymfeklieren die zijn geïnfecteerd door kanker van elders in het lichaam. Diagnostische procedures zoals een biopsie of beeldvormingstests helpen uw arts de omvang van de kanker en het aantal getroffen lymfeklieren te bepalen. Kanker gevonden in nabijgelegen lymfeklieren wordt meestal anders behandeld dan kanker in lymfeklieren die verder weg zijn van de primaire kanker.

Er waren veel meer tumoren in de longen van muizen met kanker in hun lymfeklieren dan bij muizen die dat niet deden, vonden ze. Net als bij wat andere onderzoeken hebben gevonden, lijkt het erop dat wanneer kankercellen aankomen, ze de hoeveelheden en soorten immuuncellen in de lymfeklieren verschuiven. Wanneer kanker zich heeft verspreid naar een lymfeklier, zal het meestal opgezwollen en vergroot worden, zal het hard aanvoelen en al dan niet zacht aanvoelen, Dr... Als je ziek bent en de dokter de zijkanten van je nek voelt, controleren ze of je lymfeklieren opgezwollen zijn met immuuncellen die een infectie bestrijden.

De onderzoekers vroegen eerst of kanker in de lymfeklieren van muizen tumoren helpt metastaseren naar de longen, een van de meest voorkomende plaatsen waar kanker zich verspreidt. Borstkankercellen kunnen bijvoorbeeld reizen naar lymfeklieren in de oksel (oksel) of boven het sleutelbeen (sleutelbeen). De kankercellen zullen eruit zien als de kankercellen van de tumor waar ze vandaan komen, dus borstkankercellen in het lymfestelsel zullen er nog steeds uitzien als borstkanker. Het TNM-systeem is gebaseerd op de omvang van de tumor (T), hoeveel het zich heeft verspreid naar nabijgelegen lymfeklieren (N) en de aanwezigheid van metastase (M).

Wanneer een longkanker zich bijvoorbeeld heeft verspreid naar lymfeklieren op afstand, zien de kankercellen eruit als longkankercellen. Deze omvatten kankers van de borst, huid (melanoom), maagdarmkanaal, lever, pancreas, longen, hoofd en nek, evenals endocrinologische, urologische en gynaecologische kankers. Lymfeklieren zijn ovaalvormige organen die in tal van delen van het lichaam worden aangetroffen, waaronder de oksels, nek en lies. Als de gezwollen lymfeklieren diep in de borst of buik zitten, kunnen de lymfeklieren niet worden gezien of gevoeld.

De lymfevloeistof die door de vaten naar de lymfeklieren stroomt, brengt zuurstof en voedingsstoffen naar weefselcellen en haalt afvalproducten uit de cellen weg. .

Leave Reply

Required fields are marked *