Kan slechts één lymfeklier kanker hebben?

Symptomen van secundaire kanker in de lymfeklieren. Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen. Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op. De aanwezigheid van kankercellen in een lymfeklier geeft aan dat de kanker zich verspreidt.

Kankercellen die in de lymfeklier overleven, kunnen vervolgens naar andere delen van het lichaam reizen. In zeldzame gevallen kan zwelling van de lymfeklieren verband houden met kanker. Sommige kankers beginnen in de lymfeklieren. Non-Hodgkin-lymfoom en Hodgkin-lymfoom zijn soorten lymfestelselkankers, evenals acute lymfatische leukemie.

Gezwollen lymfeklieren zijn een teken dat ze hard werken. Er kunnen meer immuuncellen naartoe gaan en er kan meer afval ontstaan. Zwelling duidt meestal op een of andere infectie, maar het kan ook komen door een aandoening zoals reumatoïde artritis of lupus, of zelden kanker. Kanker kan zich op twee manieren in de lymfeklieren ontwikkelen.

Het kan daar beginnen als primaire kanker, of het kan zich verspreiden naar de lymfeklieren van een primaire kanker elders in het lichaam. Kanker die begint in de lymfeklieren wordt lymfoom genoemd. Als kanker zich vanuit een ander deel van het lichaam in de lymfeklieren verspreidt, staat dit bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker. Kanker in de lymfeklieren veroorzaakt mogelijk geen symptomen.

Maar soms kunnen de gezwollen lymfeklieren de circulatie van weefselvloeistof blokkeren. Dit kan zwelling veroorzaken in het aangetaste deel van het lichaam. Gezwollen lymfeklieren in de oksel of lies kunnen bijvoorbeeld zwelling in de arm of het been aan dezelfde kant van het lichaam veroorzaken. Bij het aanraken van een getroffen gebied kunnen gezwollen lymfeklieren zacht en rond aanvoelen, zoals knobbeltjes ter grootte van een erwt, pinda of druif.

Er is een hoger risico dat kanker terugkomt na een operatie wanneer een kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren. Andere behandelingsopties voor kanker in de lymfeklieren kunnen chemotherapie, bestralingstherapie, een stamceltransplantatie, immunotherapie of gerichte therapie zijn. Elke lymfeklier is verbonden met lymfevaten, of kleine buisjes, die vergelijkbaar zijn met de aderen in het cardiovasculaire systeem. Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, zullen de kankercellen in de knooppunten eruit zien als cellen van de primaire tumor wanneer ze onder de microscoop worden onderzocht.

Wanneer lymfeklieren worden verwijderd uit de oksels of lies met een operatie, zal 30% tot 50% van de patiënten lymfoedeem van de armen of benen ontwikkelen. Naarmate sommige kankers geavanceerder worden, zijn ze vatbaarder voor verspreiding naar de lymfeklieren via de kleine lymfevaten. Lees verder om meer te weten te komen over wat de verspreiding van kanker naar de lymfeklieren betekent, en de beschikbare behandeling. Het is belangrijk om te onthouden dat lymfeklieren ook om andere redenen kunnen worden vergroot, zoals infecties.

Als de knooppunten kankercellen bevatten, kan een andere operatie worden uitgevoerd om andere nabijgelegen knooppunten te verwijderen, of ze kunnen worden behandeld met radiotherapie of chemotherapie. De lymfevloeistof gefilterd door de lymfeklieren, ongeacht waar ze zich bevinden, beweegt zich naar de borst en circuleert terug in de bloedbaan. Wanneer meerdere delen van lymfeklieren opgezwollen zijn, kan dit duiden op een lichaamsbrede ziekte die onmiddellijke aandacht behoeft. De behandeling van kanker die zich naar de lymfeklieren heeft verspreid, hangt af van de individuele situatie, inclusief de algemene gezondheid van de persoon en het type primaire kanker.

Wanneer de zwelling van de lymfeklieren aanhoudt en gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of nachtelijk zweten, of wanneer er geen duidelijke infectie is, is het misschien tijd om medisch advies of evaluatie in te winnen bij een arts. Het is alleen mogelijk om te zien of een kanker aanwezig is door een deel of de hele lymfeklier te verwijderen en de cellen in een laboratorium te onderzoeken.

Leave Reply

Required fields are marked *