Verspreidt lymfeklierkanker zich snel?

De mate waarin kanker zich verspreidt naar de lymfeklieren van een persoon, kan afhangen van de kanker die ze hebben. Sommige kankers kunnen zich sneller verspreiden naar de lymfeklieren. Andere kankers ontwikkelen zich traag en kunnen zich langzamer verspreiden. Bepaalde vormen van kanker kunnen zich slechts in zeldzame gevallen verspreiden naar lymfeklieren.

Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, verspreidt het zich meestal naar knopen in de buurt van de tumor zelf. Dit zijn de knooppunten die het grootste deel van het werk hebben gedaan om de kankercellen eruit te filteren of te doden. Kanker die in de lymfeklieren verschijnt, is een indicator van hoe de kanker zich verspreidt. Als kankercellen alleen worden aangetroffen in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, kan dit erop wijzen dat de kanker zich in een eerder stadium bevindt en zich niet ver buiten het primaire gebied heeft verspreid.

Secundaire kanker in de lymfeklieren is wanneer kankercellen zich naar de lymfeklieren hebben verspreid door een kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen. Vaker kan kanker in de lymfeklieren verschijnen als een uitzaaiing, die zich van ergens anders in het lichaam verspreidt. Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken.

De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om te metastaseren, volgens de American Cancer Society (ACS). Om zich te verspreiden, moeten sommige cellen van de primaire kanker zich losmaken, naar een ander deel van het lichaam reizen en daar beginnen te groeien. Kankercellen blijven niet zo goed aan elkaar plakken als normale cellen. Ze kunnen ook stoffen produceren die hen stimuleren om te bewegen.

Het verwijderen van kankerachtige lymfeklieren kan helpen voorkomen dat kanker zich verder verspreidt of terugkomt. Maar het kan soms leiden tot lymfoedeem, een aandoening waarbij lymfevocht zich terugtrekt in het deel van het lichaam waar vroeger een knooppunt was. Lymfoedeem kan zwelling en zenuwongemak of disfunctie veroorzaken, maar het goede nieuws is dat lymfoedeem vaak kan worden behandeld of zelfs kan worden genezen. Uw arts kan u helpen de voordelen en risico's van het verwijderen van kankerklieren af te wegen.

Kankercellen kunnen de doorgang van lymfevocht door uw lichaam verstoren. In de meest ernstige gevallen gebeurt dit in uw armen of benen en wordt het lymfoedeem genoemd. Als gevolg hiervan zult u zwelling in die gebieden opmerken. Een biopsie is wanneer een van uw lymfeklieren wordt verwijderd, terwijl een knoopdissectie is wanneer veel lymfeklieren worden verwijderd.

Wanneer de lymfeklieren op de bloedvaten drukken, kan dit de manier waarop het bloed beweegt verstoren en tot bloedstolling leiden. Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen. Aan de andere kant, als uw arts constateert dat de kankercellen naar lymfeklieren ver van de oorspronkelijke tumor zijn gereisd, kan de kanker zich sneller verspreiden en zich in een later stadium bevinden. Wanneer de kankercellen in de verre lymfeklieren onder een microscoop worden onderzocht, zien ze eruit als cellen van de primaire kanker.

Kankercellen die zich naar lymfeklieren hebben verspreid, hetzij in de buurt van de oorspronkelijke locatie of elders, kunnen erop wijzen dat de kanker vordert. Wanneer knooppunten worden vergroot, kan een arts ervoor kiezen om een biopsie uit te voeren waarbij slechts een monster van het knooppunt wordt verwijderd om te testen. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. De behandeling van kanker die zich naar de longen heeft verspreid (secundaire longkanker) hangt af van waar de kanker in het lichaam is begonnen (de primaire kanker).

Wanneer de zwelling van de lymfeklieren aanhoudt en gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of nachtelijk zweten, of wanneer er geen duidelijke infectie is, is het misschien tijd om medisch advies of evaluatie in te winnen bij een arts. Lymfeklieren zijn kleine, boonvormige organen die bloedcellen produceren en opslaan en lymfevocht filteren, waardoor afvalstoffen en schadelijke ziektekiemen uit je lichaam worden verwijderd. Gezwollen lymfeklieren in de oksel of lies kunnen bijvoorbeeld zwelling in de arm of het been aan dezelfde kant van het lichaam veroorzaken. De lymfevloeistof in de oksel stroomt bijvoorbeeld naar je borst, net als de vloeistof uit alle lymfeklieren in je lichaam.

Van de vele duizenden kankercellen die de bloedbaan bereiken, overleven er maar een paar om een secundaire kanker te vormen. Er is een hoger risico dat kanker terugkomt na een operatie wanneer een kanker zich naar lymfeklieren heeft verspreid. .

Leave Reply

Required fields are marked *