Wat gebeurt er als kanker in lymfeklieren?

Soms kan kanker in de lymfeklieren de stroom van lymfevocht in dat deel van het lichaam blokkeren. Als dit gebeurt in de arm of lies, kan dit vochtophoping veroorzaken die zwelling in de arm of het been kan veroorzaken. Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen. Als ze door het lymfesysteem reizen, kunnen de kankercellen in lymfeklieren terechtkomen.

De meeste ontsnapte kankercellen sterven of worden gedood voordat ze ergens anders kunnen groeien. Maar een of twee kunnen zich in een nieuw gebied vestigen, beginnen te groeien en nieuwe tumoren vormen. Deze verspreiding van kanker naar een nieuw deel van het lichaam wordt metastase genoemd. Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt.

Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om uit te zaaien, volgens de American Cancer Society (ACS). Kankercellen kunnen de doorgang van lymfevocht door uw lichaam verstoren.

In de meest ernstige gevallen gebeurt dit in uw armen of benen en wordt lymfoedeem genoemd. Als gevolg hiervan zult u zwelling in die gebieden opmerken. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het verwijderen van lymfeklieren tijdens een kankeroperatie het immuunsysteem van een persoon verzwakt, omdat het immuunsysteem groot en complex is en zich door het hele lichaam bevindt. De zwelling of vergroting, lymfadenopathie genaamd, treedt op in de lymfeklieren wanneer ze cellen filteren die zijn aangetast door een aandoening, zoals een infectie, letsel of kanker.

Wanneer lymfeklieren worden verwijderd, kan het het getroffen gebied verlaten zonder een manier om de lymfevloeistof af te voeren. Als integraal onderdeel van het immuunsysteem spelen lymfeklieren een grote rol bij het bestrijden van infecties en ziekten. Verschillende lymfeklieren bevinden zich door het hele lichaam op locaties zoals de nek, oksel, buik en lies. Wanneer kanker aanwezig is in een lymfeklier, helpt een biopsie te bepalen welk type kanker het is wanneer het verwijderde weefsel of knooppunt onder een microscoop wordt onderzocht.

Andere behandelingsopties voor kanker in de lymfeklieren kunnen chemotherapie, bestralingstherapie, een stamceltransplantatie, immunotherapie of gerichte therapie zijn. Aangezien lymfeklieren parallel verschijnen, zoals bijvoorbeeld aan beide zijden van de nek, kunt u lymfeklieren aan beide zijden voelen om te zien of ze aan de ene kant een normale grootte hebben en aan de andere kant vergroot zijn, wat een teken van infectie kan zijn. De lymfevloeistof in de oksel stroomt bijvoorbeeld naar je borst, net als de vloeistof uit alle lymfeklieren in je lichaam. Oorpijn, koorts en vergrote lymfeklieren in de buurt van uw oor zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat u een oorontsteking of verkoudheid kunt hebben.

De American Cancer Society biedt programma's en diensten aan om u te helpen tijdens en na de behandeling van kanker. lymfekliermetastase komt voor in gemetastaseerde lymfeklieren, lymfeklieren die zijn geïnfecteerd door kanker van elders in het lichaam. Zie Staging van kanker voor meer informatie over enscenering of zoek uw kankertype voor meer gedetailleerde informatie. Er zijn duizenden lymfeklieren door het hele lichaam die samen geclusterd worden gevonden, verbonden door lymfevaten door het hele lichaam, in gebieden zoals de lies, oksel (oksel), borst, buik, enz.

de lymfevloeistof die door de vaten naar de lymfeklieren stroomt, brengt zuurstof en voedingsstoffen naar weefselcellen en verwijdert afvalproducten uit de cellen. Wanneer kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren, is er een groter risico dat de kanker na de operatie terugkomt.

Leave Reply

Required fields are marked *