Wat betekent het als lymfeklieren kanker hebben?

Kanker die in de lymfeklieren verschijnt, is een indicator van hoe de kanker zich verspreidt. Als kankercellen alleen worden aangetroffen in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, kan dit erop wijzen dat de kanker zich in een eerder stadium bevindt en zich niet ver buiten het primaire gebied heeft verspreid. Als kanker wordt aangetroffen in een of meer lymfeklieren, kan dit betekenen dat er meer tests nodig zijn om te weten in hoeverre de kanker zich heeft verspreid. Deze informatie wordt gebruikt om het stadium van uw kanker en de beste behandelingsopties te bepalen.

Gezwollen lymfeklieren zijn een teken dat ze hard werken. Er kunnen meer immuuncellen naartoe gaan en er kan meer afval ontstaan. Zwelling duidt meestal op een of andere infectie, maar het kan ook komen door een aandoening zoals reumatoïde artritis of lupus, of zelden kanker. Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt.

Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om uit te zaaien, volgens de American Cancer Society (ACS). Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen.

Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op. Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het kiembestrijdende netwerk van het lichaam. Het lichaam heeft een netwerk van lymfatische kanalen en lymfeklieren die fungeren als een filtratiesysteem voor vloeistoffen, afval en ziektekiemen. Als een lymfeklier dicht bij het huidoppervlak wordt aangetast, kan uw arts deze mogelijk zien of voelen.

Als integraal onderdeel van het immuunsysteem spelen lymfeklieren een grote rol bij het bestrijden van infecties en ziekten. Tijdens borst- en huidkankerchirurgie wordt meestal een schildwachtknoopbiopsie uitgevoerd waarbij een paar lymfeklieren worden verwijderd om op kanker te controleren. Wanneer een chirurg opereert om een primaire kanker te verwijderen, kunnen ze ook een of meer van de nabijgelegen (regionale) lymfeklieren verwijderen. Kanker die wordt aangetroffen in nabijgelegen lymfeklieren wordt meestal anders behandeld dan kanker in lymfeklieren die verder weg zijn van de primaire kanker.

Lymfeklieren bevinden zich in veel delen van het lichaam, waaronder de nek, oksel, borst, buik (buik) en lies. Wanneer lymfeklieren worden verwijderd, kan het het getroffen gebied verlaten zonder een manier om de lymfevloeistof af te voeren. Wanneer u gezwollen lymfeklieren door uw hele lichaam heeft, zal uw arts om een CBC, een röntgenfoto van de borst en een HIV-test vragen. Als u een gezwollen lymfeklier opmerkt die na twee weken niet beter wordt (lymfeklieren kunnen opgezwollen raken door een infectie), overweeg dan om een afspraak te maken met uw arts om deze te laten evalueren.

Omdat lymfeklieren kunnen worden beïnvloed door medische aandoeningen zoals infectie en kanker, en schadelijke cellen daar terechtkomen, kunnen ze aanwijzingen geven over wat er in je lichaam gebeurt. De lymfevloeistof die door de vaten naar de lymfeklieren stroomt, brengt zuurstof en voedingsstoffen naar weefselcellen en haalt afvalproducten uit de cellen weg. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het verwijderen van lymfeklieren tijdens een kankeroperatie het immuunsysteem van een persoon verzwakt, omdat het immuunsysteem groot en complex is en zich door het hele lichaam bevindt. De kankercellen zullen eruit zien als de kankercellen van de tumor waar ze vandaan komen, dus borstkankercellen in het lymfestelsel zullen er nog steeds uitzien als borstkanker.

Leave Reply

Required fields are marked *