Kunnen lymfeklieren kanker stoppen?

Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen. Als ze door het lymfesysteem reizen, kunnen de kankercellen in lymfeklieren terechtkomen. De meeste ontsnapte kankercellen sterven of worden gedood voordat ze ergens anders kunnen groeien. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon.

Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand. Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker. Knooppunten zijn kleine filters door het hele lichaam. De cellen in lymfeklieren helpen infecties te vernietigen, zoals van een virus, of schadelijke cellen, zoals kankercellen.

Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze vast komen te zitten in een of meer van de dichtstbijzijnde lymfeklieren. Dus artsen controleren eerst de lymfeklieren wanneer ze uitzoeken hoe ver een kanker is gegroeid of zich heeft verspreid. Kankercellen kunnen door het lymfesysteem reizen nadat ze zich hebben losgemaakt van de oorspronkelijke tumor, waardoor ze naar de lymfeklieren leiden. De kanker van iedereen is anders en wanneer er sprake is van betrokkenheid bij de lymfeklieren, zal uw arts hier rekening mee houden bij het aanbieden van behandelingsopties.

Het team meet verhoogde fysieke krachten, bekend als solide stress, in lymfeklieren met uitgezaaide kanker. Als kankercellen alleen worden aangetroffen in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, kan dit erop wijzen dat de kanker zich in een eerder stadium bevindt en zich niet ver buiten het primaire gebied heeft verspreid. Maar het kan soms leiden tot lymfoedeem, een aandoening waarbij lymfevocht zich terugtrekt in het deel van het lichaam waar vroeger een knooppunt was. Kankercellen die zich in lymfeklieren hebben verspreid, hetzij in de buurt van de oorspronkelijke locatie of elders, kunnen erop wijzen dat de kanker vordert.

De kankercellen zullen eruit zien als de kankercellen van de tumor waar ze vandaan komen, dus borstkankercellen in het lymfestelsel zullen er nog steeds uitzien als borstkanker. Het diagram toont de lymfevaten, lymfeklieren en de andere organen waaruit het lymfestelsel bestaat. Wanneer de kankercellen in de verre lymfeklieren onder een microscoop worden onderzocht, zien ze eruit als cellen van de primaire kanker. Hoewel het verwijderen van lymfeklieren die kankercellen bevatten nuttig kan zijn, kan het ook problemen veroorzaken.

Aangezien lymfeklieren parallel verschijnen, zoals bijvoorbeeld aan beide zijden van de nek, kunt u lymfeklieren aan beide zijden voelen om te zien of ze aan de ene kant een normale grootte hebben en aan de andere kant vergroot zijn, wat een teken van infectie kan zijn. De lymfevloeistof die door de vaten naar de lymfeklieren stroomt, brengt zuurstof en voedingsstoffen naar weefselcellen en haalt afvalproducten uit de cellen weg. De wetenschappers ontwikkelden vervolgens een apparaat om lymfeklieren te comprimeren om de geleidelijke groei van lymfekliermetastasen te simuleren. Hoewel sommige lymfeklieren zichtbaar of merkbaar zullen zijn wanneer ze worden vergroot, zijn er veel niet, zoals die in de borst of buik.

Secundaire kanker in de lymfeklieren is wanneer kankercellen zich naar de lymfeklieren hebben verspreid door een kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen.

Leave Reply

Required fields are marked *