Is lymfeklierkanker behandelbaar?

Lymfoom is zeer behandelbaar en de vooruitzichten kunnen variëren afhankelijk van het type lymfoom en het stadium ervan. Uw arts kan u helpen bij het vinden van de juiste behandeling voor uw type en stadium van de ziekte. Elk van deze kankers begint in een ander type cel. Behandeling voor kanker in de lymfeklieren varieert afhankelijk van de tumorgrootte en locatie en of de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Er zijn verschillende behandelingen die een persoon kan krijgen om kanker te behandelen die zich naar lymfeklieren heeft verspreid. Er zijn verschillende soorten lymfoom, maar eigenlijk twee hoofdcategorieën. Dit is een ongebruikelijke vorm van lymfoom die wordt geïdentificeerd door de aanwezigheid van zeldzame grote cellen, die Reed-Sternberg-cellen worden genoemd. En het begint meestal in lymfeklieren van de nek, de borst, onder de armen, en vordert op een ordelijke manier en voorspelbare manier naar andere lymfeklierplaatsen.

Dit betekent vaak dat het vroegtijdig kan worden opgespoord en behandeld. En het wordt eigenlijk beschouwd als een van de meest behandelbare vormen van kanker. Non-Hodgkin-lymfoom, hoewel vaker voorkomt dan Hodgkin-lymfoom, is nog steeds zeer ongebruikelijk en een relatief zeldzame ziekte in het algemeen. Deze categorie omvat alle kanker van lymfocyten waarbij geen Reed-Sternberg-cellen betrokken zijn.

Lymfoom is vaak te genezen, vooral in de beginfase. Van de vele factoren die de prognose en overlevingskans van het HL- of het NHL-type lymfoom beïnvloeden, omvatten de primaire factoren de leeftijd van de patiënt, het stadium van de ziekte, het type (indolente of agressief), serum LDH-spiegels en algemene gezondheidsparameters. Het risico dat de kanker terugkomt, kan hoger zijn als de nabijgelegen lymfeklieren kankercellen bevatten. Uw artsen kunnen voorstellen dat u na de operatie meer wordt behandeld om het risico te verminderen.

Het verwijderen van kankerachtige lymfeklieren kan helpen voorkomen dat kanker zich verder verspreidt of terugkomt. Maar het kan soms leiden tot lymfoedeem, een aandoening waarbij lymfevocht zich terugtrekt in het deel van het lichaam waar vroeger een knooppunt was. Lymfoedeem kan zwelling en zenuwongemak of disfunctie veroorzaken, maar het goede nieuws is dat lymfoedeem vaak kan worden behandeld of zelfs kan worden genezen. Uw arts kan u helpen de voordelen en risico's van het verwijderen van kankerklieren af te wegen.

Lymfomen worden beschouwd als een behandelbare vorm van kanker als ze vroeg worden ontdekt. Het totale overlevingspercentage van 5 jaar voor non-Hodgkin-lymfoom (NHL) is 62%, terwijl het overlevingspercentage van 5 jaar voor Hodgkin-lymfoom 92% is als het vroeg wordt gedetecteerd. Wanneer een longkanker zich bijvoorbeeld heeft verspreid naar lymfeklieren op afstand, zien de kankercellen eruit als longkankercellen. Lees verder om meer te weten te komen over wat de verspreiding van kanker naar de lymfeklieren betekent, en de beschikbare behandeling.

Wanneer kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren, is er een groter risico dat de kanker na de operatie terugkomt. Het verwijderen van één lymfeklier wordt als een biopsie beschouwd, maar wanneer veel lymfeklieren worden verwijderd, wordt dit lymfeklierdissectie genoemd. Andere behandelingsopties voor kanker in de lymfeklieren kunnen chemotherapie, bestralingstherapie, een stamceltransplantatie, immunotherapie of gerichte therapie zijn. Patiënten met hogere stadia van kankergroei hebben echter relatief lagere overlevingspercentages dan degenen die eraan voorafgaan, wat impliceert dat de overlevingskans afneemt met de toename van het kankerstadium.

Kanker gevonden in nabijgelegen lymfeklieren wordt meestal anders behandeld dan kanker in lymfeklieren die verder weg zijn van de primaire kanker. Bij het aanraken van een getroffen gebied kunnen gezwollen lymfeklieren zacht en rond aanvoelen, zoals knobbeltjes ter grootte van een erwt, pinda of druif. Oorpijn, koorts en vergrote lymfeklieren in de buurt van uw oor zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat u een oorontsteking of verkoudheid kunt hebben. De American Cancer Society biedt programma's en diensten aan om u te helpen tijdens en na de behandeling van kanker.

Als integraal onderdeel van het immuunsysteem spelen lymfeklieren een grote rol bij het bestrijden van infecties en ziekten. Lymfoom vindt meestal zijn oorsprong in de lymfeklieren en ander lymfeweefsel, hoewel de huid soms ook kan worden aangetast. Een persoon kan symptomen ontwikkelen als zijn kanker zich verspreidt van zijn lymfeklieren naar andere delen van zijn lichaam. Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen.

.

Leave Reply

Required fields are marked *