Kun je kanker overleven als het in je lymfeklieren zit?

Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen. Als ze door het lymfesysteem reizen, kunnen de kankercellen in lymfeklieren terechtkomen. De meeste ontsnapte kankercellen sterven of worden gedood voordat ze ergens anders kunnen groeien. Maar een of twee kunnen zich in een nieuw gebied vestigen, beginnen te groeien en nieuwe tumoren vormen.

Deze verspreiding van kanker naar een nieuw deel van het lichaam wordt metastase genoemd. De American Cancer Society biedt programma's en diensten aan om u te helpen tijdens en na de behandeling van kanker. Zie Staging van kanker voor meer informatie over enscenering of zoek uw kankertype voor meer gedetailleerde informatie. Gezwollen lymfeklieren (lymfadenopathie) vertellen je dat er iets niet klopt, maar andere symptomen helpen het probleem op te sporen.

Het verwijderen van één lymfeklier wordt beschouwd als een biopsie, maar wanneer veel lymfeklieren worden verwijderd, wordt dit lymfeklierdissectie genoemd. Wanneer er een probleem is, zoals infectie, letsel of kanker, kunnen lymfeklieren in dat gebied opzwellen of vergroten terwijl ze werken om de"slechte cellen” eruit te filteren. Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen. Lymfeklieren zijn kleine structuren die werken als filters voor vreemde stoffen, zoals kankercellen en infecties.

Wanneer lymfeklieren worden verwijderd, kan het het getroffen gebied verlaten zonder een manier om de lymfevloeistof af te voeren. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het verwijderen van lymfeklieren tijdens een kankeroperatie het immuunsysteem van een persoon verzwakt, omdat het immuunsysteem groot en complex is en zich door het hele lichaam bevindt. Sommige lymfeklieren bevinden zich diep in het lichaam, zoals tussen de longen of rond de darm, om vloeistof in die gebieden te filteren. Oorpijn, koorts en vergrote lymfeklieren in de buurt van uw oor zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat u een oorontsteking of verkoudheid kunt hebben.

Als kanker wordt aangetroffen in een of meer lymfeklieren, kan dit betekenen dat er meer tests nodig zijn om te weten in hoeverre de kanker zich heeft verspreid. Normale lymfeklieren zijn klein en kunnen moeilijk te vinden zijn, maar als er een infectie, ontsteking of kanker is, kunnen de knopen groter worden. Wanneer kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren, is er een groter risico dat de kanker na de operatie terugkomt. Lymfeklieren bevinden zich in veel delen van het lichaam, waaronder de nek, oksel, borst, buik (buik) en lies.

Leave Reply

Required fields are marked *