Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, in welk stadium is het?

Over het algemeen zijn deze 2 stadia kankers die dieper in nabijgelegen weefsel zijn gegroeid. Ze kunnen zich ook hebben verspreid naar lymfeklieren, maar niet naar andere delen van het lichaam. Kanker die in de lymfeklieren verschijnt, is een indicator van hoe de kanker zich verspreidt. Als kankercellen alleen worden aangetroffen in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, kan dit erop wijzen dat de kanker zich in een eerder stadium bevindt en zich niet ver buiten het primaire gebied heeft verspreid.

Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, verspreidt het zich meestal naar knooppunten in de buurt van de tumor zelf. Dit zijn de knooppunten die het grootste deel van het werk hebben gedaan om de kankercellen eruit te filteren of te doden. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand.

Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker. Tijdens metastase verspreiden kankercellen zich van de plaats in het lichaam waar ze zich voor het eerst vormden naar andere delen van het lichaam. Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt. Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie.

Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om uit te zaaien, volgens de American Cancer Society (ACS). Fase 3 betekent meestal dat de kanker groter is. Het kan zijn begonnen zich te verspreiden naar omliggende weefsels en er zijn kankercellen in de lymfeklieren in de buurt.

Kanker die wordt aangetroffen in nabijgelegen lymfeklieren wordt meestal anders behandeld dan kanker in lymfeklieren die verder weg zijn van de primaire kanker. Het is mogelijk dat u geen merkbare symptomen ervaart van kankercellen die zich naar uw lymfeklieren verspreiden, dus een diagnose van uw arts is belangrijk. Wanneer lymfeklieren worden verwijderd, kan het het getroffen gebied verlaten zonder een manier om de lymfevloeistof af te voeren. Het betekent dat artsen de enscenering baseerden op het onderzoeken van kankercellen in het laboratorium na een operatie om kanker te verwijderen.

Hoewel het verwijderen van lymfeklieren die kankercellen bevatten nuttig kan zijn, kan het ook problemen veroorzaken. We hebben honderden lymfeklieren verspreid over het hele lichaam, waaronder de nek, oksel, borst, buik en lies. Lymfeklieren zijn kleine klieren die clusters vormen in verschillende lichaamsdelen, zoals de nek en oksels. N verwijst naar de vraag of de kanker zich heeft verspreid naar de lymfeklieren - het kan tussen 0 liggen (geen lymfeklieren die kankercellen bevatten) en 3 (veel lymfeklieren die kankercellen bevatten).

Naarmate sommige kankers geavanceerder worden, zijn ze vatbaarder voor verspreiding naar de lymfeklieren via de kleine lymfevaten. De meest voorkomende reden waarom lymfeklieren opzwellen, is vanwege een infectie, met name virale infecties zoals verkoudheid. Wanneer de zwelling van de lymfeklieren aanhoudt en gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of nachtelijk zweten, of wanneer er geen duidelijke infectie is, is het misschien tijd om medisch advies of evaluatie in te winnen bij een arts. De American Cancer Society biedt programma's en diensten aan om u te helpen tijdens en na de behandeling van kanker.

De TNM-enscenering wordt voornamelijk gebruikt om kankers te beschrijven die solide tumoren vormen, zoals borst-, dikke darm- en longkanker. Borstkanker die zich naar de long verspreidt, wordt bijvoorbeeld uitgezaaide borstkanker genoemd, geen longkanker.

Leave Reply

Required fields are marked *