Kunnen lymfeklieren kanker doden?

Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen. Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, verspreidt het zich meestal naar knooppunten in de buurt van de tumor zelf. Dit zijn de knooppunten die het grootste deel van het werk hebben gedaan om de kankercellen eruit te filteren of te doden. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon.

Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand. Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker. De lymfevloeistof die door de vaten naar de lymfeklieren stroomt, brengt zuurstof en voedingsstoffen naar weefselcellen en haalt afvalproducten uit de cellen weg. Het verwijderen van lymfeklieren tijdens kankeroperaties is „hoogst onwaarschijnlijk dat het het immuunsysteem van de patiënt verzwakt, omdat het „groot en complex” is en zich door het hele lichaam bevindt, zegt de ACS.

Wanneer meerdere delen van lymfeklieren opgezwollen zijn, kan dit duiden op een lichaamsbrede ziekte die onmiddellijke aandacht behoeft. Elke lymfeklier is verbonden met lymfevaten, of kleine buisjes, die vergelijkbaar zijn met de aderen in het cardiovasculaire systeem. Kankercellen die zich in lymfeklieren hebben verspreid, hetzij in de buurt van de oorspronkelijke locatie of elders, kunnen erop wijzen dat de kanker vordert. De zwelling of vergroting, lymfadenopathie genaamd, treedt op in de lymfeklieren wanneer ze cellen filteren die zijn aangetast door een aandoening, zoals een infectie, letsel of kanker.

Als u eerder kanker heeft gehad, heeft u mogelijk alleen een scan nodig om de diagnose secundaire kanker in de lymfeklieren te stellen. Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op. Behandeling voor kanker in de lymfeklieren varieert afhankelijk van de tumorgrootte en locatie en of de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Een biopsie is wanneer een van uw lymfeklieren wordt verwijderd, terwijl een knoopdissectie is wanneer veel lymfeklieren worden verwijderd.

Secundaire kanker in de lymfeklieren is wanneer kankercellen zich naar de lymfeklieren hebben verspreid door een kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen. De meest voorkomende reden waarom lymfeklieren opzwellen, is vanwege een infectie, met name virale infecties zoals verkoudheid. Het TNM-systeem is gebaseerd op de omvang van de tumor (T), hoeveel het zich heeft verspreid naar nabijgelegen lymfeklieren (N) en de aanwezigheid van metastase (M). De lymfevloeistof gefilterd door de lymfeklieren, ongeacht waar ze zich bevinden, beweegt zich naar de borst en circuleert terug in de bloedbaan.

Verschillende lymfeklieren bevinden zich door het hele lichaam op locaties zoals de nek, oksel, buik en lies. Als er zichtbare of voelbare kanker is in lymfeklieren, of als de kanker buiten de lymfeklierwanden is gegroeid, is de kanker mogelijk verder gevorderd en kan een ander behandelplan nodig zijn.

Leave Reply

Required fields are marked *