Waarom lymfeklieren opzwellen bij kanker?

Gezwollen lymfeklieren Als er een probleem is, zoals infectie, letsel of kanker, kunnen lymfeklieren in dat gebied opzwellen of vergroten terwijl ze werken om de „slechte cellen” eruit te filteren. Gezwollen lymfeklieren zijn een teken dat ze hard werken. Er kunnen meer immuuncellen naartoe gaan en er kan meer afval ontstaan. Zwelling duidt meestal op een of andere infectie, maar het kan ook komen door een aandoening zoals reumatoïde artritis of lupus, of zelden kanker.

Maar gezwollen lymfeklieren kunnen ook een teken zijn van kanker, waaronder een soort bloedkanker die lymfoom wordt genoemd. Dus, wanneer zijn gezwollen lymfeklieren slechts een teken van infectie, in tegenstelling tot een symptoom van lymfoom? We hebben ingecheckt bij lymfoom- en myeloomspecialist Felipe Samaniego, M, D. Gezwollen lymfeklieren, of gezwollen klieren, zijn een symptoom van vele ziekten, van verkoudheid tot sommige vormen van kanker en een teken dat er iets mis is in het lichaam. De zwelling of vergroting, lymfadenopathie genaamd, treedt op in de lymfeklieren wanneer ze cellen filteren die zijn aangetast door een aandoening, zoals een infectie, letsel of kanker.

De meest voorkomende reden waarom lymfeklieren opzwellen, is vanwege een infectie, met name virale infecties zoals verkoudheid. Het is veel zeldzamer dat gezwollen lymfeklieren een symptoom zijn van een ernstiger aandoening zoals kanker. Gezwollen lymfeklieren komen meestal voor als gevolg van infectie door bacteriën of virussen. Zelden worden gezwollen lymfeklieren veroorzaakt door kanker.

Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen. Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op. Hoewel zeldzaam, kunnen gezwollen lymfeklieren een teken zijn van kanker. Twee primaire kankers geassocieerd met gezwollen lymfeklieren zijn lymfoom en leukemie.

Lymfeklieren produceren immuuncellen om infecties te helpen bestrijden. Ze filteren ook de lymfevloeistof en verwijderen vreemd materiaal, zoals bacteriën en kankercellen. Ze kunnen opgezwollen raken door ontstekingsaandoeningen, een abces, kanker en meestal door infectie. Gemeenschappelijke gebieden waar lymfeklieren voelbaar zijn, zijn de lies, oksel, achter de oren, achterkant van het hoofd, zijkanten van de nek en onder de kaak en kin.

Omdat lymfeklieren kunnen worden beïnvloed door medische aandoeningen zoals infectie en kanker, en schadelijke cellen daar terechtkomen, kunnen ze aanwijzingen geven over wat er in je lichaam gebeurt. Bij het aanraken van een getroffen gebied kunnen gezwollen lymfeklieren zacht en rond aanvoelen, zoals knobbeltjes ter grootte van een erwt, pinda of druif. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om te metastaseren, volgens de American Cancer Society (ACS). Elke lymfeklier is verbonden met lymfevaten, of kleine buisjes, die vergelijkbaar zijn met de aderen in het cardiovasculaire systeem.

Kanker in uw lymfeklieren kan wijzen op lymfoom of een andere bloedkanker, of kan een kanker zijn die zich vanaf een andere locatie heeft verspreid. Gezwollen lymfeklieren in uw oksel als u geen uitslag of zweren op uw arm heeft, kunnen ook verdacht zijn. Wanneer kanker aanwezig is in een lymfeklier, helpt een biopsie te bepalen welk type kanker het is wanneer het verwijderde weefsel of knooppunt onder een microscoop wordt onderzocht. Kanker gevonden in nabijgelegen lymfeklieren wordt meestal anders behandeld dan kanker in lymfeklieren die verder weg zijn van de primaire kanker.

Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Maar soms reizen kankercellen door je bloedbaan en komen ze in je lymfeklieren terecht, of beginnen ze daar zelfs. Lymfeklieren zijn kleine, boonvormige organen die bloedcellen produceren en opslaan en lymfevocht filteren, waardoor afvalstoffen en schadelijke ziektekiemen uit je lichaam worden verwijderd. Het verwijderen van lymfeklieren tijdens kankeroperaties is „hoogst onwaarschijnlijk dat het het immuunsysteem van de patiënt verzwakt, omdat het „groot en complex” is en zich door het hele lichaam bevindt, zegt de ACS.

Secundaire kanker in de lymfeklieren is wanneer kankercellen zich naar de lymfeklieren hebben verspreid door een kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen. Lymfeklieren bevinden zich door uw hele lichaam in gebieden zoals uw oksels, onder uw kaak en aan de zijkanten van uw nek. Soms kan tijdens een routinescan een lymfeklier of een groep lymfeklieren er groter uitzien dan zou moeten. .

Leave Reply

Required fields are marked *