Wat is lymfeklierkanker bij honden?

De term „lymfoom” beschrijft een diverse groep kankers bij honden die zijn afgeleid van witte bloedcellen, lymfocyten genaamd. Lymfocyten functioneren normaal gesproken als onderdeel van het immuunsysteem om het lichaam te beschermen tegen infecties. Hoewel lymfoom vrijwel elk orgaan in het lichaam kan aantasten, komt het meestal voor in organen die functioneren als onderdeel van het immuunsysteem, zoals de lymfeklieren, milt en beenmerg. Verreweg het meest voorkomende type lymfoom bij de hond is multicentrisch lymfoom, waarbij de kanker voor het eerst duidelijk wordt in lymfeklieren.

De foto rechts toont een hond met multicentrisch lymfoom. Let op de gezwollen mandibulaire lymfeklier (witte pijl) onder de kaak. Lymfoom is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij honden. Lymfoom bij honden is in de eerste plaats een kankerachtige aandoening van de lymfeklieren.

Maligne lymfoom is een veel voorkomende vorm van kanker bij honden. Het is een progressieve, dodelijke ziekte veroorzaakt door de schadelijke groei van lymfocyten. Lymfoom komt meestal voort uit lymfoïde weefsels in het beenmerg, de thymus, de lymfeklieren of de milt. Andere veel voorkomende plaatsen zijn de huid, het oog, het centrale zenuwstelsel en het bot.

Hoewel het gebruikelijk is, worden de oorzaken en oorsprong van de ziekte niet goed begrepen. Mogelijke oorzaken of bijdragende factoren zijn onder meer virale infectie, milieuverontreiniging met herbiciden, blootstelling aan magnetisch veld, genetische afwijkingen en disfunctie van het immuunsysteem. Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel. Het lymfestelsel is onder andere betrokken bij immuniteit en bestrijding van infecties.

Lymfoom komt voort uit cellen in het lymfestelsel, lymfocyten genaamd, die normaal door het lichaam reizen, dus deze vorm van kanker is meestal wijdverspreid. Lymfoom is een van de meest voorkomende vormen van kanker die bij honden wordt aangetroffen en vormt 10-20 procent van alle gevallen van kanker bij honden. Het is een kanker van de lymfocyten, een type witte bloedcellen geassocieerd met het immuunsysteem. Vaak komt de patiënt met hondenlymfoom naar de dierenarts omdat er een of meer knobbeltjes zijn gevonden.

Een dierenarts kan snel bepalen of de perifere lymfeklieren (die in de buurt van het huidoppervlak) vergroot en stevig zijn. Lees meer over de symptomen van kanker bij honden, welke rassen de hoogste kankerpercentages hebben, en beschikbare behandelingsopties. Remissie kan gedeeltelijk zijn, wat betekent dat de totale kankerlast met ten minste 50% is verminderd, of volledig kan zijn, wat betekent dat de kanker niet detecteerbaar is geworden voor elke direct beschikbare screeningstest. Lymfeklieren dieper in het lichaam zijn ook vaak betrokken, evenals interne organen zoals de lever, milt en beenmerg.

Het kan mogelijk zijn om aangetaste lymfeklieren te voelen of te zien die zich in de buurt van het lichaamsoppervlak bevinden (zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding) - ze voelen meestal groot en stevig aan. Bij meer dan de helft van de honden met deze diagnose zal lymfoom aanwezig zijn in hun perifere lymfeklieren. De gemakkelijkst te lokaliseren lymfeklieren op het lichaam van een hond zijn de mandibulaire lymfeklieren (onder de kaak) en de popliteale lymfeklieren (achter de knie). Het meest voorkomende diagnostische hulpmiddel is iets dat een fijne naaldaspiratie wordt genoemd, die een monster van de lymfeklieren of organen van een hond extraheert die moeten worden geëvalueerd door middel van cytologisch onderzoek of door een histopathologische weefselevaluatie.

Bij deze ziekte worden ofwel of zowel de thymus als de mediastinale lymfeklieren in het gebied van de borst vergroot, veroorzaakt door hoogwaardige kwaadaardige T-lymfocyten. Het meest voorkomende eerste symptoom van multicentrisch lymfoom bij honden is stevige, vergrote, niet-pijnlijke lymfeklieren. In feite worden veel honden met lymfoom naar hun dierenarts gebracht omdat de eigenaar knobbeltjes onder de huid voelt in het gebied van de lymfeklieren (onder de kin, voor de schouders of achter de knieën). Dit type kanker beïnvloedt de lymfeklieren, en in de meeste gevallen is de meest voor de hand liggende klinische manifestatie de snelle vergroting van de lymfeklieren.

Een lymfeklierbiopsie geeft de oncoloog meer informatie over het lymfoom van die patiënt (histologisch type en T-cel vs. Een biopsie kan inhouden dat weefsel uit het getroffen gebied wordt gehaald om het op kankercellen te onderzoeken, of cellen rechtstreeks uit een lymfeklier te extraheren met een naald en ze onder een microscoop te bestuderen. Fijne naaldaspiratie van een oppervlakkige lymfeklier is een snelle, eenvoudige procedure met behulp van een naald (vergelijkbaar met die gebruikt voor boosterinjecties) om cellen van het knooppunt te verzamelen. Een biopsie is een kleine chirurgische ingreep om een stuk lymfeklier of ander orgaan dat door kanker is aangetast te verwijderen.

.

Leave Reply

Required fields are marked *