Hoe voelt een knobbel van een lymfeklierkanker aan?

De knobbeltjes kunnen beperkt zijn tot één deel van het lichaam, zoals de nek, of zich ontwikkelen in meerdere gebieden, zoals de nek, oksels en lies. Lymfoomklonten voelen rubberachtig aan en zijn meestal pijnloos. Terwijl sommige lymfoomklonten zich binnen enkele dagen ontwikkelen, kunnen andere maanden of zelfs jaren duren voordat ze merkbaar worden. Het meest voorkomende teken van lymfoom is een knobbel of knobbels, meestal in de nek, oksel of lies.

Deze knobbeltjes zijn gezwollen lymfeklieren, ook wel 'klieren' genoemd. Het meest voorkomende symptoom van HL is een knobbel in de nek, onder de arm of in de lies, een vergrote lymfeklier. Het doet meestal geen pijn, maar het kan pijnlijk worden na het drinken van alcohol. De knobbel kan na verloop van tijd groter worden, of er kunnen nieuwe knobbeltjes in de buurt verschijnen of zelfs in andere delen van het lichaam.

Normale lymfeklieren zijn klein en kunnen moeilijk te vinden zijn, maar als er een infectie, ontsteking of kanker is, kunnen de knopen groter worden. Degenen in de buurt van het lichaamsoppervlak worden vaak groot genoeg om met je vingers te voelen, en sommige zijn zelfs te zien. Maar als er maar een paar kankercellen in een lymfeklier zitten, kan het er normaal uitzien en aanvoelen. Lymfeklieren diep in het lichaam kunnen niet worden gevoeld of gezien.

Artsen kunnen dus scans of andere beeldvormingstests gebruiken om te zoeken naar vergrote knooppunten die diep in het lichaam zitten. Vaak wordt aangenomen dat vergrote lymfeklieren in de buurt van kanker kanker bevatten. De vraag over lymfeklieren komt vrij regelmatig voor op dit forum, dus enige tijd geleden probeerde ik een algemeen antwoord te vinden. Lymfeklieren duiken vrij snel op, blijven gezwollen en pijnlijk zolang ze de infectie bestrijden, en worden dan meestal weer normaal.

Sommige knooppunten gaan echter helemaal niet naar beneden en blijven onschadelijk opgezwollen. Ik weet niet zeker waarom dit zo is. Gezwollen lymfeklieren komen voor als symptoom van leukemie bij ongeveer 20% van de patiënten voorafgaand aan de diagnose. Ook wel „gezwollen klieren” genoemd, lymfeklieren zijn knobbeltjes weefsel ter grootte van een erwt die witte bloedcellen bevatten.

Wanneer ze worden vergroot, kunnen ze worden gevoeld of gezien als verhoogde knobbeltjes onder de huid, meestal in de nek, de oksels of in de liesstreek. Infectie, ontsteking of kanker kunnen ervoor zorgen dat knopen groter worden en als ze zich dicht bij het lichaamsoppervlak bevinden, kunnen ze groot genoeg zijn om met de vingers te voelen. Zie Staging van kanker voor meer informatie over enscenering of zoek uw kankertype voor meer gedetailleerde informatie. Een gezwollen lymfeklier kan schijnbaar van de ene op de andere dag verschijnen, maar in werkelijkheid is het mogelijk langzaam gegroeid en vervolgens zichtbaar geworden.

U kunt gezwollen lymfeklieren hebben die zich door uw hele lichaam verspreiden ('gegeneraliseerde lymfadenopathie'), wat vaker voorkomt bij non-Hodgkin-lymfoom dan bij Hodgkin-lymfoom. Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen. Bij leukemie worden gezwollen lymfeklieren veroorzaakt door een opeenhoping van grote aantallen kankercellen die uit het beenmerg zijn gereisd. In de overgrote meerderheid van de gevallen duiden gezwollen lymfeklieren niets meer aan dan het feit dat uw lichaam een infectie zoals tonsillitis of zelfs verkoudheid bestrijdt.

Lymfeklieren in de nek, oksel of lies bevinden zich dicht bij het huidoppervlak en zijn gemakkelijk te zien en te voelen. Een zachte, zachte en beweegbare lymfeklier geeft meestal aan dat het infecties bestrijdt (niet verrassend in deze tijd van het jaar). Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen. Als kanker wordt aangetroffen in een of meer lymfeklieren, kan dit betekenen dat er meer tests nodig zijn om te weten in hoeverre de kanker zich heeft verspreid.

Lymfeklieren „bemonsteren de lymfe op schadelijke indringers en „waarschuwen het immuunsysteem als er virussen of bacteriën worden gedetecteerd. Wanneer kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren, is er een groter risico dat de kanker na de operatie terugkomt. Hierdoor kunnen gezwollen lymfeklieren echter gemakkelijk als onschadelijk worden aangezien, terwijl ze in feite een waarschuwingssignaal kunnen zijn voor iets ernstigers, zoals bloedkanker.

Leave Reply

Required fields are marked *