Hoe lymfeklieren kanker verspreiden?

Ze moeten zich kunnen losmaken van de oorspronkelijke tumor en zich hechten aan de buitenwand van een lymfe of bloedvat. Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen. Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, verspreidt het zich meestal naar knooppunten in de buurt van de tumor zelf. Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt.

Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om uit te zaaien, volgens de American Cancer Society (ACS). Kankercellen kunnen door het lymfesysteem reizen nadat ze zich hebben losgemaakt van de oorspronkelijke tumor, waardoor ze naar de lymfeklieren leiden.

Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand. Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker. Naarmate sommige kankers geavanceerder worden, zijn ze vatbaarder voor verspreiding naar de lymfeklieren via de kleine lymfevaten.

Deze omvatten kankers van de borst, huid (melanoom), gastro-intestinale tractus, lever, pancreas, longen, hoofd en nek, evenals endocrinologische, urologische en gynaecologische kankers. Kanker kan ook beginnen in de lymfeklieren. lymfekliermetastase komt voor in gemetastaseerde lymfeklieren, lymfeklieren die zijn geïnfecteerd door kanker van elders in het lichaam. Het komt heel vaak voor dat kankercellen reizen van waar ze in het lichaam zijn begonnen, naar nabijgelegen lymfeklieren.

Dit komt omdat er een natuurlijke circulatie van weefselvloeistof uit de organen naar het lymfestelsel is. Dit is niet hetzelfde als het hebben van kanker van het lymfestelsel, zoals lymfoom. Het verwijderen van lymfeklieren tijdens kankeroperaties is „hoogst onwaarschijnlijk dat het het immuunsysteem van de patiënt verzwakt, omdat het „groot en complex” is en zich door het hele lichaam bevindt, zegt de ACS. Lymfeklieren kunnen opzwellen wanneer ze proberen schadelijke stoffen uit een verwonding, infectie of kanker te filteren.

En in weefselmonsters van mensen met hoofd- en halskanker waren er meer T-regs in lymfeklieren waar kanker was binnengedrongen dan in lymfeklieren die kankervrij waren. Bovendien is het belangrijk om te weten hoeveel kankercellen naar de respectieve lymfeklier zijn gereisd. Behandeling voor kanker in de lymfeklieren varieert afhankelijk van de tumorgrootte en locatie en of de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Ze ontdekten dat kankercellen die zich naar de lymfeklieren hadden verspreid hogere niveaus van bepaalde eiwitten hadden, waaronder PD-L1 en MHC-I, dan melanoomcellen die zich niet verspreidden.

De knooppunten zijn als hubs of stops langs de snelweg die de lymfe ontgiften door schadelijke stoffen te bestrijden. De lymfevloeistof gefilterd door de lymfeklieren, ongeacht waar ze zich bevinden, beweegt zich naar de borst en circuleert terug in de bloedbaan. De zwelling of vergroting, lymfadenopathie genaamd, treedt op in de lymfeklieren wanneer ze cellen filteren die zijn aangetast door een aandoening, zoals een infectie, letsel of kanker. Er is een hoger risico dat kanker terugkomt na een operatie wanneer een kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren.

Als een persoon tekenen opmerkt dat kanker zich naar zijn lymfeklieren heeft verspreid, moet hij onmiddellijk met een arts praten. Kankerknopen kunnen ook worden gevonden wanneer een patiënt een operatie ondergaat om een tumor geheel of gedeeltelijk te laten verwijderen. Als de gezwollen lymfeklieren diep in de borst of buik zitten, kunnen de lymfeklieren niet worden gezien of gevoeld.

Leave Reply

Required fields are marked *