Hoe voelt lymfeklierkanker aan?

Hoewel lymfoomklonten vaak in clusters voorkomen, is het mogelijk om een enkele knobbel te hebben. De knobbeltjes kunnen beperkt zijn tot één deel van het lichaam, zoals de nek, of zich ontwikkelen in meerdere gebieden, zoals de nek, oksels en lies. Lymfoomklonten voelen rubberachtig aan en zijn meestal pijnloos. Het meest voorkomende teken van lymfoom is een knobbel of knobbels, meestal in de nek, oksel of lies.

Deze knobbeltjes zijn gezwollen lymfeklieren, ook wel 'klieren' genoemd. Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen. Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op. Ten eerste zullen ze u waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek geven om te controleren op gezwollen lymfeklieren en te zien of uw milt of lever opgezwollen aanvoelt.

Een lymfeklier kan in feite worden verwijderd voor een biopsie. Dit kan niet alleen aantonen of lymfoomcellen aanwezig zijn, maar zal ook helpen om het type lymfoom te identificeren. Het beenmerg is waar de cellen worden gemaakt, en dus kan ook een monster van het beenmerg worden genomen. Dit wordt meestal uitgevoerd op de vloeistof van het beenmerg, het zogenaamde aspiraat, en vervolgens wordt een biopsie genomen uit het vaste deel van het beenmerg.

Dit gebeurt met een naald en het monster wordt meestal uit het heupbeen geëxtraheerd en ter analyse verzonden. Bovendien kan uw arts andere soorten tests aanbevelen, waaronder beeldvormingsonderzoeken. Dit kan een PET-scan, een CT-scan of een MRI-scan zijn. Ze worden allemaal gedaan om te zoeken naar tekenen van lymfoom in andere delen van uw lichaam.

Een van de meest voorkomende plaatsen om gezwollen lymfeklieren te vinden, is in de nek. De inzet toont drie gezwollen lymfeklieren onder de onderkaak. Veel voorkomende symptomen van lymfoom zijn zwelling van lymfeklieren in uw nek, in uw oksels of in uw lies. Als u eerder kanker heeft gehad, heeft u mogelijk alleen een scan nodig om de diagnose secundaire kanker in de lymfeklieren te stellen.

Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Gezwollen knopen die zich dicht bij uw sleutelbeen of het onderste deel van uw nek bevinden als u ouder bent dan 40, hebben meer kans op kanker. Kanker die wordt aangetroffen in nabijgelegen lymfeklieren wordt meestal anders behandeld dan kanker in lymfeklieren die verder weg zijn van de primaire kanker. Lymfeklieren groeien soms (in tijden van hoge activiteit) en krimpen (wanneer de activiteit lager is), vooral bij mensen met laaggradig non-Hodgkin-lymfoom.

Gezwollen lymfeklieren in uw oksel als u geen uitslag of zweren op uw arm heeft, kunnen ook verdacht zijn. Lymfeklieren in de nek, oksel of lies bevinden zich dicht bij het huidoppervlak en zijn gemakkelijk te zien en te voelen. Kanker in uw lymfeklieren kan wijzen op lymfoom of een andere bloedkanker, of kan een kanker zijn die zich vanaf een andere plaats heeft verspreid. Als de gezwollen lymfeklieren diep in de borst of buik zitten, kunnen de lymfeklieren niet worden gezien of gevoeld.

Deze specifieke DNA-mutaties beïnvloeden lymfocyten, die zich ophopen in de lymfeklieren en andere delen van het lymfestelsel om tumoren te vormen, gezond weefsel verdringen en het vermogen om te functioneren beperken. Als uw arts denkt dat uw gezwollen lymfeklieren kanker kunnen zijn, kunnen tests en beeldvorming de diagnose bevestigen of op iets anders wijzen. En het begint meestal in lymfeklieren van de nek, de borst, onder de armen, en vordert op een ordelijke manier en voorspelbare manier naar andere lymfeklierplaatsen. Maar soms reizen kankercellen door je bloedbaan en komen ze in je lymfeklieren terecht, of beginnen ze daar zelfs.

Infectie, ontsteking of kanker kunnen ervoor zorgen dat knopen groter worden en als ze zich dicht bij het lichaamsoppervlak bevinden, kunnen ze groot genoeg zijn om met de vingers te voelen.

Leave Reply

Required fields are marked *