Hoe lang kun je leven met kanker in lymfeklieren?

Een patiënt met wijdverspreide metastase of met uitzaaiingen naar de lymfeklieren heeft een levensverwachting van minder dan zes weken. Een patiënt met uitzaaiingen naar de hersenen heeft een meer variabele levensverwachting (één tot 16 maanden), afhankelijk van het aantal en de locatie van laesies en de specifieke kenmerken van de behandeling. Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen. Als ze door het lymfesysteem reizen, kunnen de kankercellen in lymfeklieren terechtkomen.

De meeste ontsnapte kankercellen sterven of worden gedood voordat ze ergens anders kunnen groeien. Maar een of twee kunnen zich in een nieuw gebied vestigen, beginnen te groeien en nieuwe tumoren vormen. Deze verspreiding van kanker naar een nieuw deel van het lichaam wordt metastase genoemd. Kanker die in de lymfeklieren verschijnt, is een indicator van hoe de kanker zich verspreidt.

Als kankercellen alleen worden aangetroffen in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, kan dit erop wijzen dat de kanker zich in een eerder stadium bevindt en zich niet ver buiten het primaire gebied heeft verspreid. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand. Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker.

In het verleden leefden veel mensen niet lang met uitgezaaide kanker. Zelfs met de betere behandelingen van vandaag is herstel niet altijd mogelijk. Maar artsen kunnen kanker vaak behandelen, zelfs als ze het niet kunnen genezen. Een goede kwaliteit van leven is mogelijk voor maanden of zelfs jaren.

Ongeveer 90 van de 100 volwassenen (ongeveer 90%) zullen hun kanker 5 jaar of langer overleven na de diagnose. Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen. Secundaire kanker in de lymfeklieren is wanneer kankercellen zich naar de lymfeklieren hebben verspreid door een kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen. Tijdens borst- en huidkankerchirurgie wordt meestal een schildwachtknoopbiopsie uitgevoerd waarbij een paar lymfeklieren worden verwijderd om op kanker te controleren.

We hebben honderden lymfeklieren verspreid over het hele lichaam, waaronder de nek, oksel, borst, buik en lies. Bij het aanraken van een getroffen gebied kunnen gezwollen lymfeklieren zacht en rond aanvoelen, zoals knobbeltjes ter grootte van een erwt, pinda of druif. Kanker die zich naar de lymfeklieren heeft verspreid, wordt verwijderd door een operatie of kan worden behandeld met chemotherapie, bestraling, andere geneesmiddelen tegen kanker zoals antilichamen, CAR-T-cellen, medicijnremmers met kleine moleculen of een combinatie hiervan. Omdat deze kanker minder vaak voorkomt, is overleving moeilijker in te schatten dan voor andere, meer voorkomende kankers.

Diagnostische procedures zoals een biopsie of beeldvormingstests zullen uw arts helpen de omvang van de kanker en het aantal getroffen lymfeklieren te bepalen. Het verwijderen van één lymfeklier wordt beschouwd als een biopsie, maar wanneer veel lymfeklieren worden verwijderd, wordt dit lymfeklierdissectie genoemd. Wanneer kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren, is er een groter risico dat de kanker na de operatie terugkomt. Soms kan tijdens een routinescan een lymfeklier of een groep lymfeklieren er groter uitzien dan zou moeten.

Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op. Wanneer kanker aanwezig is in een lymfeklier, helpt een biopsie te bepalen welk type kanker het is wanneer het verwijderde weefsel of knooppunt onder een microscoop wordt onderzocht. Het verwijderen van lymfeklieren tijdens kankeroperaties is „hoogst onwaarschijnlijk dat het het immuunsysteem van de patiënt verzwakt, omdat het „groot en complex” is en zich door het hele lichaam bevindt, zegt de ACS. Wanneer een chirurg opereert om een primaire kanker te verwijderen, kunnen ze ook een of meer van de nabijgelegen (regionale) lymfeklieren verwijderen.

De zwelling of vergroting, lymfadenopathie genaamd, treedt op in de lymfeklieren wanneer ze cellen filteren die zijn aangetast door een aandoening, zoals een infectie, letsel of kanker.

Leave Reply

Required fields are marked *