Wanneer is gezwollen lymfeklierkanker?

Gezwollen knopen die zich dicht bij uw sleutelbeen of het onderste deel van uw nek bevinden als u ouder bent dan 40, hebben meer kans op kanker. Aan de rechterkant, gerelateerd aan de longen en slokdarm; aan de linkerkant organen in je buik. Gezwollen lymfeklieren in uw oksel als u geen uitslag of zweren op uw arm heeft, kunnen ook verdacht zijn. Maar gezwollen lymfeklieren kunnen ook een teken zijn van kanker, waaronder een soort bloedkanker die lymfoom wordt genoemd.

Dus, wanneer zijn gezwollen lymfeklieren slechts een teken van infectie, in tegenstelling tot een symptoom van lymfoom? We hebben ingecheckt bij lymfoom- en myeloomspecialist Felipe Samaniego, M, D. Sommige gebieden waar lymfeklieren vaak opzwellen, bevinden zich in de nek, lies en oksels. In de meeste gevallen zwelt slechts één gebied met knooppunten tegelijk. Wanneer meer dan één gebied van lymfeklieren opgezwollen is, wordt dit gegeneraliseerde lymfadenopathie genoemd.

Sommige infecties (zoals keelontsteking en waterpokken), bepaalde medicijnen, ziekten van het immuunsysteem en kankers zoals lymfoom en leukemie kunnen dit soort zwelling veroorzaken. Uw zorgverlener zal meer informatie zoeken om de oorzaak van de zwelling te achterhalen. zwelling van de lymfeklieren wordt vaak veroorzaakt door iets anders dan kanker. Gezwollen lymfeklieren komen meestal voor als gevolg van infectie door bacteriën of virussen.

Zelden worden gezwollen lymfeklieren veroorzaakt door kanker. In zeldzame gevallen kan zwelling van de lymfeklieren verband houden met kanker. Sommige kankers beginnen in de lymfeklieren. Non-Hodgkin-lymfoom en Hodgkin-lymfoom zijn soorten lymfestelselkankers, evenals acute lymfatische leukemie.

Normaal gesproken zijn lymfeklieren klein en kunnen ze moeilijk te lokaliseren zijn. Infectie, ontsteking of kanker kunnen ervoor zorgen dat knopen groter worden en als ze zich dicht bij het lichaamsoppervlak bevinden, kunnen ze groot genoeg zijn om met de vingers te voelen. Sommige zijn misschien zelfs groot genoeg om gezien te worden. Gezwollen lymfeklieren komen voor als symptoom van leukemie bij ongeveer 20% van de patiënten voorafgaand aan hun diagnose.

In de overgrote meerderheid van de gevallen duiden gezwollen lymfeklieren niets meer aan dan het feit dat uw lichaam een infectie bestrijdt. Ze kunnen echter een waarschuwingssignaal zijn voor iets ernstigers, zoals bloedkanker. In de overgrote meerderheid van de gevallen duiden gezwollen lymfeklieren niets meer aan dan het feit dat uw lichaam een infectie zoals tonsillitis of zelfs verkoudheid bestrijdt. Hierdoor kunnen gezwollen lymfeklieren echter gemakkelijk als onschadelijk worden aangezien, terwijl ze in feite een waarschuwingssignaal kunnen zijn voor iets ernstigers, zoals bloedkanker.

Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen. Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op. Sommige lymfeklieren bevinden zich diep in het lichaam, zoals tussen de longen of rond de darm, om vloeistof in die gebieden te filteren. Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen.

Wanneer er echter maar een paar kankercellen in een lymfeklier zijn, is de enige manier waarop een arts op kanker kan controleren het verwijderen van de lymfeklier geheel of gedeeltelijk. Sommige gezwollen lymfeklieren worden weer normaal wanneer de onderliggende aandoening, zoals een kleine infectie, beter wordt. In sommige gevallen kunnen het verstrijken van de tijd en warme kompressen alles zijn wat u nodig hebt om gezwollen lymfeklieren te behandelen. Het ontdekken van het verschil tussen onschadelijke en schadelijke lymfeklieren kan cruciaal zijn bij het vroegtijdig diagnosticeren van leukemie.

Lymfeklieren zijn kleine, boonvormige organen die bloedcellen produceren en opslaan en lymfevocht filteren, waardoor afvalstoffen en schadelijke ziektekiemen uit je lichaam worden verwijderd. De meest voorkomende oorzaak van gezwollen lymfeklieren is een infectie, met name een virale infectie, zoals verkoudheid. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Lymfoom wordt eigenlijk vrij vaak gedetecteerd tijdens mammogrammen, omdat het gezichtsveld ook de oksel bedekt, dus het onthult gezwollen lymfeklieren in dat gebied.

Maar patiënten kunnen op andere plaatsen gezwollen lymfeklieren vinden, vooral waar ze dicht bij het huidoppervlak liggen, zoals het liesgebied (waar het been de romp ontmoet) en de oksel of oksel. Bij leukemie worden gezwollen lymfeklieren veroorzaakt door een opeenhoping van grote aantallen kankercellen die uit het beenmerg zijn gereisd. Maar als een gezwollen lymfeklier binnen twee weken groter wordt of niet vanzelf oplost, laat hem dan controleren. Zelfs als kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, is het nog steeds vernoemd naar het deel van het lichaam waar het is ontstaan.

.

Leave Reply

Required fields are marked *