Wat gebeurt er als kanker zich verspreidt naar de lymfeklieren?

Zwelling in uw maag (als de kanker zich verspreidt naar uw lever) kortademigheid (als de kanker zich naar de longen verspreidt). Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand. Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker.

Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt. Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om uit te zaaien, volgens de American Cancer Society (ACS).

Kankercellen kunnen de doorgang van lymfevocht door uw lichaam verstoren. In de meest ernstige gevallen gebeurt dit in uw armen of benen en wordt lymfoedeem genoemd. Als gevolg hiervan zult u zwelling in die gebieden opmerken. Om te metastaseren breken kankercellen af van de primaire tumor en reizen ze door het bloed of de lymfe naar andere organen.

Als iemand kanker in zijn lymfeklieren blijkt te hebben, is dit meestal een slecht teken dat de kanker zich heeft of zal verspreiden naar andere delen van het lichaam. De meeste sterfgevallen door kanker worden veroorzaakt door uitgezaaide kanker. Tijdens metastase verspreiden kankercellen zich van de plaats in het lichaam waar ze zich voor het eerst vormden naar andere delen van het lichaam. Tijdens borst- en huidkankerchirurgie wordt meestal een schildwachtknoopbiopsie uitgevoerd waarbij een paar lymfeklieren worden verwijderd om op kanker te controleren.

Al meer dan een eeuw debatteren onderzoekers of deze invasie van lymfeklieren de kanker helpt zich te verspreiden (of te metastaseren) naar andere organen. Voordat een tumor zich verspreidt van de oorspronkelijke locatie naar andere delen van het lichaam, dringt deze meestal nabijgelegen lymfeklieren binnen. Sommige lymfeklieren bevinden zich diep in het lichaam, zoals tussen de longen of rond de darm, om vloeistof in die gebieden te filteren. Een persoon kan symptomen ontwikkelen als zijn kanker zich verspreidt van zijn lymfeklieren naar andere delen van zijn lichaam.

Kankercellen „vermijden niet alleen aanvallen in de lymfeklieren, maar ze draaien de dingen eigenlijk volledig om en overtuigen het immuunsysteem op de een of andere manier om de tumor te helpen verspreiden, legde de senior wetenschapper van het onderzoek, Edgar Engleman, M. Door zich te verspreiden naar lymfeklieren en immuuntolerantie aan te zetten, is het gemakkelijker voor kankercellen in de primaire tumor of in de lymfeklieren om uit te zaaien naar verre organen. Kanker die zich wijd door het lichaam heeft verspreid, wordt als gemetastaseerd beschouwd en wordt kanker van stadium 4 genoemd. Meer specifiek doodden immuuncellen, NK-cellen genaamd, minder melanoomcellen die zich naar de lymfeklieren verspreidden dan melanoomcellen die zich niet verspreidden.

Lymfeklieren zijn kleine structuren die vreemde stoffen, zoals kankercellen of infecties, uit de lymfevloeistof filteren. Als een persoon tekenen opmerkt dat kanker zich naar zijn lymfeklieren heeft verspreid, moet hij onmiddellijk met een arts praten. Als kanker wordt aangetroffen in een of meer lymfeklieren, kan dit betekenen dat er meer tests nodig zijn om te weten in hoeverre de kanker zich heeft verspreid. Andere behandelingsopties voor kanker in de lymfeklieren kunnen chemotherapie, bestralingstherapie, een stamceltransplantatie, immunotherapie of gerichte therapie zijn.

Bij het aanraken van een getroffen gebied kunnen gezwollen lymfeklieren zacht en rond aanvoelen, zoals knobbeltjes ter grootte van een erwt, pinda of druif.

Leave Reply

Required fields are marked *