Is lymfeklierkanker dodelijk?

Als de kanker zich echter verspreidt naar de lymfeklieren, daalt dit percentage tot 30-60%. Het overlevingspercentage verwijst naar het aandeel mensen dat nog lang in leven is na het ontvangen van een bepaalde diagnose. Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen. Als ze door het lymfesysteem reizen, kunnen de kankercellen in lymfeklieren terechtkomen.

De meeste ontsnapte kankercellen sterven of worden gedood voordat ze ergens anders kunnen groeien. Maar een of twee kunnen zich in een nieuw gebied vestigen, beginnen te groeien en nieuwe tumoren vormen. Deze verspreiding van kanker naar een nieuw deel van het lichaam wordt metastase genoemd. Het totale relatieve overlevingspercentage van 5 jaar voor mensen met NHL is 73%.

Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat de overlevingskansen sterk kunnen variëren voor verschillende soorten en stadia van lymfoom. Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het kiembestrijdende netwerk van het lichaam. Lymfoom is zeer behandelbaar en de vooruitzichten kunnen variëren afhankelijk van het type lymfoom en het stadium ervan. Uw arts kan u helpen bij het vinden van de juiste behandeling voor uw type en stadium van de ziekte.

Lymfoom is vaak te genezen, vooral in de beginfase. Van de vele factoren die de prognose en overlevingskans van het HL- of het NHL-type lymfoom beïnvloeden, omvatten de primaire factoren de leeftijd van de patiënt, het stadium van de ziekte, het type (indolent of agressief), serum LDH-spiegels en algemene gezondheidsparameters. Veel voorkomende symptomen van lymfoom zijn zwelling van lymfeklieren in uw nek, in uw oksels of in uw lies. Wanneer lymfeklieren worden verwijderd, kan het het getroffen gebied verlaten zonder een manier om de lymfevloeistof af te voeren.

Als het relatieve overlevingspercentage van 5 jaar voor een specifieke fase van NHL bijvoorbeeld 70% is, betekent dit dat mensen met die kanker gemiddeld ongeveer 70% zoveel kans hebben als mensen die die kanker niet hebben om minstens 5 jaar te leven na de diagnose. Wanneer kanker zich heeft verspreid naar een lymfeklier, het zal meestal opgezwollen en vergroot worden, zal hard aanvoelen en kan al dan niet gevoelig zijn voor aanraking, Dr. Bijvoorbeeld, oorpijn, koorts, en vergrote lymfeklieren in de buurt van uw oor zijn aanwijzingen dat u mogelijk een oorontsteking of verkoudheid heeft. Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen.

Het verwijderen van één lymfeklier wordt beschouwd als een biopsie, maar wanneer veel lymfeklieren worden verwijderd, wordt dit lymfeklierdissectie genoemd. Als u een gezwollen lymfeklier opmerkt die na twee weken niet beter wordt (lymfeklieren kunnen opgezwollen raken door een infectie), overweeg dan om een afspraak te maken met uw arts om deze te laten evalueren. Wanneer lymfeklieren worden verwijderd uit de oksels of lies met een operatie, zal 30% tot 50% van de patiënten lymfoedeem van de armen of benen ontwikkelen. Wanneer een chirurg opereert om een primaire kanker te verwijderen, kunnen ze ook een of meer van de nabijgelegen (regionale) lymfeklieren verwijderen.

Deze omvatten kankers van de borst, huid (melanoom), gastro-intestinale tractus, lever, pancreas, longen, hoofd en nek, evenals endocrinologische, urologische en gynaecologische kankers. Naarmate sommige kankers geavanceerder worden, zijn ze vatbaarder voor verspreiding naar de lymfeklieren via de kleine lymfevaten. Zie Staging van kanker voor meer informatie over enscenering of zoek uw kankertype voor meer gedetailleerde informatie. Terwijl vloeistof door het lymfestelsel gaat, hebben de lymfeklieren de taak om gifstoffen uit te filteren en infecties te bestrijden door ziektekiemen aan te vallen en te vernietigen.

Dit lymfesysteem bestaat uit lymfevaten, kanalen en knopen, waarin de lymfevloeistof circuleert.

Leave Reply

Required fields are marked *