Waar verspreidt lymfeklierkanker zich naar toe?

Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Deze staan bekend als lymfeklieren op afstand. Als kankercellen zich vestigen in de verre lymfeklieren, staat het bekend als secundaire of gemetastaseerde kanker. Kankercellen kunnen door het lymfesysteem reizen nadat ze zich hebben losgemaakt van de oorspronkelijke tumor, waardoor ze naar de lymfeklieren worden geleid.

Vaker kan kanker in de lymfeklieren verschijnen als een uitzaaiing, die zich van ergens anders in het lichaam verspreidt. Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om te metastaseren, volgens de American Cancer Society (ACS).

Naarmate sommige kankers geavanceerder worden, zijn ze vatbaarder voor verspreiding naar de lymfeklieren via de kleine lymfevaten. Deze omvatten kankers van de borst, huid (melanoom), maagdarmkanaal, lever, pancreas, longen, hoofd en nek, evenals endocrinologische, urologische en gynaecologische kankers. Kanker kan ook beginnen in de lymfeklieren. Om te metastaseren, breken kankercellen af van de primaire tumor en reizen ze door het bloed of de lymfe naar andere organen.

Als iemand kanker in zijn lymfeklieren blijkt te hebben, is dit meestal een slecht teken dat de kanker zich heeft of zal verspreiden naar andere delen van het lichaam. De meeste sterfgevallen door kanker worden veroorzaakt door uitgezaaide kanker. Vaak kunt u de aangetaste lymfeklieren voelen, of kan uw arts zien welke lymfeklieren zijn vergroot. Aangezien lymfeklieren parallel verschijnen, zoals bijvoorbeeld aan beide zijden van de nek, kunt u lymfeklieren aan beide zijden voelen om te zien of ze aan de ene kant een normale grootte hebben en aan de andere kant vergroot, wat een teken van infectie kan zijn.

Net als bij wat andere onderzoeken hebben gevonden, lijkt het erop dat wanneer kankercellen aankomen, ze de hoeveelheden en soorten immuuncellen in de lymfeklieren verschuiven. Als er zichtbare of voelbare kanker is in lymfeklieren, of als de kanker buiten de lymfeklierwanden is gegroeid, kan de kanker verder zijn gevorderd en kan een ander behandelplan nodig zijn. Het verwijderen van lymfeklieren tijdens kankeroperaties is „hoogst onwaarschijnlijk dat het het immuunsysteem van de patiënt verzwakt, omdat het „groot en complex” is en zich door het hele lichaam bevindt, zegt de ACS. De lymfevloeistof die door de vaten naar de lymfeklieren stroomt, brengt zuurstof en voedingsstoffen naar weefselcellen en neemt afvalproducten weg uit de cellen.

Na enkele weken injecteerden de onderzoekers melanoomcellen die zich niet naar lymfeklieren verspreiden in de aderen van de muizen en controleerden vervolgens hun longen op kanker. De lymfevloeistof gefilterd door de lymfeklieren, ongeacht waar ze zich bevinden, beweegt zich naar de borst en circuleert terug in de bloedbaan. Lymfekliermetastase vindt plaats in gemetastaseerde lymfeklieren, lymfeklieren die zijn geïnfecteerd door kanker van elders in het lichaam. De studie, gedeeltelijk gefinancierd door NCI's Cancer Systems Biology Consortium, toonde aan dat kankercellen in de lymfeklieren van muizen immuuncellen aanmoedigen om tumoren te beschermen in plaats van ze aan te vallen.

Hoewel het verwijderen van lymfeklieren die kankercellen bevatten nuttig kan zijn, kan het ook problemen veroorzaken. Omdat lymfeklieren kunnen worden beïnvloed door medische aandoeningen zoals infectie en kanker, en schadelijke cellen daar terechtkomen, kunnen ze aanwijzingen geven over wat er in je lichaam gebeurt. Hoewel sommige lymfeklieren zichtbaar of merkbaar zullen zijn wanneer ze worden vergroot, zijn er veel dat niet, zoals die in de borst of buik. Bij muizen lijken kankercellen (blauw) die zich naar de lymfeklieren verspreiden (oranje) immuuncellen (paars) te overtuigen om de kanker te helpen verspreiden naar andere organen (longen en lever).

De zwelling of vergroting, lymfadenopathie genaamd, treedt op in de lymfeklieren wanneer ze cellen filteren die zijn aangetast door een aandoening, zoals een infectie, letsel of kanker. .

Leave Reply

Required fields are marked *