Wat veroorzaakt lymfeklierkanker?

Artsen weten niet zeker wat lymfoom veroorzaakt. Maar het begint wanneer een ziektebestrijdende witte bloedcel, een lymfocyt genaamd, een genetische mutatie ontwikkelt. De mutatie vertelt de cel zich snel te vermenigvuldigen, waardoor veel zieke lymfocyten zich blijven vermenigvuldigen. Kanker die begint in de lymfeklieren wordt lymfoom genoemd.

U kunt meer lezen over lymfoom bij Hodgkin-lymfoom en non-Hodgkin-lymfoom. In zeldzame gevallen kan zwelling van de lymfeklieren verband houden met kanker. Sommige kankers beginnen in de lymfeklieren. Non-Hodgkin-lymfoom en Hodgkin-lymfoom zijn soorten lymfestelselkankers, evenals acute lymfatische leukemie.

Lymfoom is kanker die begint in infectiebestrijdende cellen van het immuunsysteem, lymfocyten genaamd. Deze cellen bevinden zich in de lymfeklieren, milt, thymus, beenmerg en andere delen van het lichaam. Wanneer u lymfoom heeft, veranderen lymfocyten en groeien ze uit de hand. Wanneer de lymfeklieren aangetast zijn, zoals door kanker of een infectie, kunnen ze groter worden.

De zwelling wordt lymfadenopathie genoemd en is het gevolg van het feit dat de knooppunten schadelijke stoffen proberen uit te filteren. Mogelijke oorzaken van lymfadenopathie zijn infecties, letsel aan de lymfeklieren, medicijnen, aandoeningen van het immuunsysteem en kanker. De kankers die het meest verantwoordelijk zijn voor vergrote lymfeklieren zijn lymfoom en leukemie. Gezwollen lymfeklieren komen echter relatief vaak voor en betekenen zelden kanker.

Hoewel zeldzaam, kunnen gezwollen lymfeklieren een teken zijn van kanker. Twee primaire kankers geassocieerd met gezwollen lymfeklieren zijn lymfoom en leukemie. Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel. Het ontwikkelt zich in lymfocyten, een soort witte bloedcellen.

Deze cellen helpen ziekten in het lichaam te bestrijden en spelen een essentiële rol in de immuunafweer van het lichaam. Er zijn lymfeklieren verspreid over het hele lichaam, ook onder de armen, in de nek en in de lies. Om deze reden wordt kanker die zich naar de lymfeklieren heeft verspreid meestal behandeld met bestraling en chemotherapie, evenals met een operatie. Wanneer er een probleem is, zoals infectie, letsel of kanker, kunnen lymfeklieren in dat gebied opzwellen of vergroten terwijl ze werken om de"slechte cellen” eruit te filteren.

Wanneer kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren, is er een groter risico dat de kanker na de operatie terugkomt. Als kanker wordt aangetroffen in een of meer lymfeklieren, kan dit betekenen dat er meer tests nodig zijn om te weten in hoeverre de kanker zich heeft verspreid. Kankercellen kunnen zich losmaken van de primaire kanker en door het lymfestelsel reizen naar lymfeklieren verder weg van waar de kanker begon. Secundaire kanker in de lymfeklieren is wanneer kankercellen zich naar de lymfeklieren hebben verspreid door een kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen.

Er is een hoger risico dat kanker terugkomt na een operatie wanneer een kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren. Als u eerder kanker heeft gehad, heeft u mogelijk alleen een scan nodig om de diagnose secundaire kanker in de lymfeklieren te stellen. Uw arts kan uw medische geschiedenis onderzoeken, een lymfeklierbiopsie uitvoeren of beeldvormingsonderzoeken uitvoeren, zoals een röntgenfoto van de borst of CT-scan om de onderliggende oorzaken verder te bepalen. Ten eerste worden primaire lymfeklierkankers gegroepeerd onder de naam lymfomen en beginnen ze in de lymfeklieren.

Wanneer er echter maar een paar kankercellen in een lymfeklier zijn, is de enige manier waarop een arts op kanker kan controleren het verwijderen van de lymfeklier of een deel ervan. Verwijdering van lymfeklieren kan ervoor zorgen dat het aangetaste deel van het lichaam niet in staat is om lymfevocht af te voeren, wat kan leiden tot een vloeistofback-up (lymfoedeem) en kan een aanhoudend probleem worden. Soms kan tijdens een routinescan een lymfeklier of een groep lymfeklieren er groter uitzien dan zou moeten. Wanneer de kankercellen in de verre lymfeklieren onder een microscoop worden onderzocht, zien ze eruit als cellen van de primaire kanker.

Het verwijderen van één lymfeklier wordt beschouwd als een biopsie, maar wanneer veel lymfeklieren worden verwijderd, wordt dit lymfeklierdissectie genoemd.

Leave Reply

Required fields are marked *