Waarom verspreidt kanker zich eerst naar lymfeklieren?

Dit wordt metastase genoemd. Kankercellen kunnen door het lymfesysteem reizen nadat ze zich hebben losgemaakt van de oorspronkelijke tumor, waardoor ze naar de lymfeklieren leiden. Lymfeklieren zijn ovaalvormige organen die in tal van delen van het lichaam worden aangetroffen, waaronder de oksels, nek en lies. Wanneer kanker zich verspreidt naar lymfeklieren, verspreidt het zich meestal naar knooppunten in de buurt van de tumor zelf.

Dit zijn de knooppunten die het grootste deel van het werk hebben gedaan om de kankercellen eruit te filteren of te doden. Wanneer kanker zich verspreidt naar de lymfeklieren, kunnen ze opzwellen. De gezwollen lymfeklieren zijn gemakkelijk te zien of ze zich in de buurt van het oppervlak van het lichaam bevinden, bijvoorbeeld in de nek of onder de arm. Maar als de knooppunten dieper in het lichaam zitten, kunnen artsen ze alleen op een scan zien.

Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt. Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie. Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om uit te zaaien, volgens de American Cancer Society (ACS).

Soms kan kanker in de lymfeklieren de stroom van lymfevocht in dat deel van het lichaam blokkeren. Als dit gebeurt in de arm of lies, kan dit vochtophoping veroorzaken die zwelling in de arm of het been kan veroorzaken. Om te metastaseren breken kankercellen af van de primaire tumor en reizen ze door het bloed of de lymfe naar andere organen. Als iemand kanker in zijn lymfeklieren blijkt te hebben, is dit meestal een slecht teken dat de kanker zich heeft of zal verspreiden naar andere delen van het lichaam.

De meeste sterfgevallen door kanker worden veroorzaakt door uitgezaaide kanker. Tijdens metastase verspreiden kankercellen zich van de plaats in het lichaam waar ze zich voor het eerst vormden naar andere delen van het lichaam. Of u er nu voor kiest om de behandeling voort te zetten om de kanker te verkleinen of de groei ervan onder controle te houden, u kunt altijd palliatieve zorg krijgen om de symptomen van kanker en de bijwerkingen van de behandeling onder controle te houden. Om beter te begrijpen waarom melanoomcellen ferroptose in het bloed ondergaan, maar niet in de lymfe, zochten onderzoekers naar metabole verschillen tussen kankercellen in het bloed en de lymfe.

Erachter komen dat uw kanker zich heeft verspreid of terugkomt, kan zelfs nog verontrustender zijn dan voor het eerst horen dat u kanker heeft. Een persoon kan symptomen ontwikkelen als zijn kanker zich verspreidt van zijn lymfeklieren naar andere delen van zijn lichaam. Naarmate sommige kankers geavanceerder worden, zijn ze vatbaarder voor verspreiding naar de lymfeklieren via de kleine lymfevaten. Vervolgens moeten ze door de vaatwand bewegen om met het bloed of de lymfe naar een nieuw orgaan of lymfeklier te stromen.

Ze ontdekten dat kankercellen die in lymfeklieren werden geïnjecteerd een betere kans hadden om te overleven en tumoren te vormen dan die rechtstreeks in het bloed werden geïnjecteerd. Aangezien lymfeklieren parallel verschijnen, zoals bijvoorbeeld aan beide zijden van de nek, kunt u lymfeklieren aan beide zijden voelen om te zien of ze aan de ene kant een normale grootte hebben en aan de andere kant vergroot zijn, wat een teken van infectie kan zijn. Oorpijn, koorts en vergrote lymfeklieren in de buurt van uw oor zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat u een oorontsteking of verkoudheid kunt hebben. Bij muizen lijken kankercellen (blauw) die zich naar de lymfeklieren verspreiden (oranje) immuuncellen (paars) te overtuigen om de kanker te helpen zich naar andere organen (longen en lever) te verspreiden.

Door zich te verspreiden naar lymfeklieren en immuuntolerantie aan te zetten, is het gemakkelijker voor kankercellen in de primaire tumor of in de lymfeklieren om uit te zaaien naar verre organen. Wanneer lymfeklieren worden verwijderd, kan het het getroffen gebied verlaten zonder een manier om de lymfevloeistof af te voeren. Wanneer een longkanker zich bijvoorbeeld heeft verspreid naar lymfeklieren op afstand, zien de kankercellen eruit als longkankercellen. De wetenschappers verwijderden vervolgens T-regs uit de lymfeklieren van muizen waar melanoom al dan niet was binnengevallen.

Leave Reply

Required fields are marked *