Is kanker in de lymfeklieren dodelijk?

Als de kanker zich echter verspreidt naar de lymfeklieren, daalt dit percentage tot 30-60%. Het overlevingspercentage verwijst naar het aandeel mensen dat nog lang in leven is na het ontvangen van een bepaalde diagnose. Kanker die begint in de lymfeklieren wordt lymfoom genoemd. U kunt meer lezen over lymfoom bij Hodgkin-lymfoom en non-Hodgkin-lymfoom.

In zeldzame gevallen kan zwelling van de lymfeklieren verband houden met kanker. Sommige kankers beginnen in de lymfeklieren. Non-Hodgkin-lymfoom en Hodgkin-lymfoom zijn soorten lymfestelselkankers, evenals acute lymfatische leukemie. Het meest voorkomende symptoom van kanker in de lymfeklieren is dat 1 of meer lymfeklieren opgezwollen raken of hard aanvoelen.

Maar als er maar een klein aantal kankercellen in de lymfeklieren zit, merkt u mogelijk geen veranderingen op. Kanker die in de lymfeklieren verschijnt, is een indicator van hoe de kanker zich verspreidt. Als kankercellen alleen worden aangetroffen in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, kan dit erop wijzen dat de kanker zich in een eerder stadium bevindt en zich niet ver buiten het primaire gebied heeft verspreid. Het verwijderen van kankerachtige lymfeklieren kan helpen voorkomen dat kanker zich verder verspreidt of terugkomt.

Maar het kan soms leiden tot lymfoedeem, een aandoening waarbij lymfevocht zich terugtrekt in het deel van het lichaam waar vroeger een knooppunt was. Lymfoedeem kan zwelling en zenuwongemak of disfunctie veroorzaken, maar het goede nieuws is dat lymfoedeem vaak kan worden behandeld of zelfs kan worden genezen. Uw arts kan u helpen de voordelen en risico's van het verwijderen van kankerklieren af te wegen. Kankertumoren kunnen zich overal in het lichaam ontwikkelen en uiteindelijk naar de lymfeklieren en andere delen van het lymfestelsel reizen.

Wanneer kankercellen aan tumoren ontsnappen, kunnen ze afsterven voordat ze ergens anders kunnen beginnen met groeien, maar als ze zich vestigen, groeien en zich blijven verspreiden, wordt dit metastase genoemd. Kankercellen kunnen de doorgang van lymfevocht door uw lichaam verstoren. In de meest ernstige gevallen gebeurt dit in uw armen of benen en wordt het lymfoedeem genoemd. Als gevolg hiervan zult u zwelling in die gebieden opmerken.

Het komt heel vaak voor dat kankercellen reizen van waar ze in het lichaam zijn begonnen, naar nabijgelegen lymfeklieren. Dit komt omdat er een natuurlijke circulatie van weefselvloeistof uit de organen naar het lymfestelsel is. Dit is niet hetzelfde als het hebben van kanker van het lymfestelsel, zoals lymfoom. Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze via de bloedbaan of het lymfesysteem naar andere gebieden reizen.

Bovendien is het belangrijk om te weten hoeveel kankercellen naar de respectieve lymfeklier zijn gereisd. Wanneer kankercellen zich losmaken van een tumor, kunnen ze door het lymfestelsel en in lymfeklieren of door de bloedstroom reizen en weefsels en organen in een ander deel van het lichaam binnendringen. Diagnostische procedures zoals een biopsie of beeldvormingstests helpen uw arts de omvang van de kanker en het aantal getroffen lymfeklieren te bepalen. Het verwijderen van één lymfeklier wordt als een biopsie beschouwd, maar wanneer veel lymfeklieren worden verwijderd, wordt dit lymfeklierdissectie genoemd.

Vaak kunt u de aangetaste lymfeklieren voelen, of kan uw arts zien welke lymfeklieren zijn vergroot. Lymfeklieren zijn kleine structuren die werken als filters voor vreemde stoffen, zoals kankercellen en infecties. Tijdens borst- en huidkankeroperaties wordt meestal een schildwachtknoopbiopsie uitgevoerd waarbij enkele lymfeklieren worden verwijderd om op kanker te controleren. Bij het aanraken van een getroffen gebied kunnen gezwollen lymfeklieren zacht en rond aanvoelen, zoals knobbeltjes ter grootte van een erwt, pinda of druif.

De lymfevloeistof die door de vaten naar de lymfeklieren stroomt, brengt zuurstof en voedingsstoffen naar weefselcellen en neemt afvalproducten weg uit de cellen. Dit type kanker zorgt ervoor dat natuurlijke systemische enzymen kankercellen neutraliseren en tumoren verkleinen en tegelijkertijd de immuunfunctie bevorderen. Wanneer kanker zich heeft verspreid naar lymfeklieren, is er een groter risico dat de kanker na de operatie terugkomt. Wanneer lymfeklieren worden verwijderd uit de oksels of lies met een operatie, zal 30% tot 50% van de patiënten lymfoedeem van de armen of benen ontwikkelen.

Er zijn duizenden lymfeklieren door het hele lichaam die samen geclusterd worden aangetroffen, verbonden door lymfevaten door het hele lichaam, in gebieden zoals de lies, oksel (oksel), borst, buik, enz...

Leave Reply

Required fields are marked *