Kan lymfeklierkanker je doden?

U kunt meer lezen over lymfoom bij Hodgkin-lymfoom en non-Hodgkin-lymfoom. Kanker die begint in de lymfeklieren wordt lymfoom genoemd. De aanwezigheid van kankercellen in een lymfeklier geeft aan dat de kanker zich verspreidt. Kankercellen die in de lymfeklier overleven, kunnen vervolgens naar andere delen van het lichaam reizen.

Kanker die in de lymfeklieren verschijnt, is een indicator van hoe de kanker zich verspreidt. Als kankercellen alleen worden aangetroffen in de lymfeklieren in de buurt van de oorspronkelijke tumor, kan dit erop wijzen dat de kanker zich in een eerder stadium bevindt en zich niet ver buiten het primaire gebied heeft verspreid. Vaker kan een kanker in de lymfeklieren verschijnen als een metastase, die zich ergens anders in het lichaam verspreidt. Sommige kankercellen breken af van een tumor en metastaseren op een andere locatie.

Die kankercellen kunnen door de bloedbaan reizen en andere organen bereiken, of door het lymfesysteem gaan en lymfeklieren bereiken. De meeste kankercellen die door de bloedbaan of het lymfesysteem reizen, zullen echter afsterven of worden gedood voordat ze de kans krijgen om uit te zaaien, volgens de American Cancer Society (ACS). Lymfoom is een kanker van het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het kiembestrijdende netwerk van het lichaam. Een deel van het immuunsysteem, lymfeklieren zijn kleine ovalen die door je hele lichaam worden geplaatst.

Als u kanker heeft, zal uw arts uw lymfeklieren controleren om te zien of de kanker is uitgezaaid. Vroegtijdige diagnose en effectievere behandelingen betekenen dat vijf jaar na de diagnose meer mensen met lymfoom leven. Bijna 90% van de mensen met Hodgkin-lymfoom leeft vijf jaar na de diagnose. Meer dan 70% van de volwassenen met non-Hodgkin-lymfoom leeft vijf jaar na de diagnose.

Kankercellen kunnen in de kleine lymfevaten dicht bij de primaire tumor terechtkomen en naar nabijgelegen lymfeklieren reizen. In de lymfeklieren kunnen de kankercellen afsterven. Maar sommige kunnen overleven en groeien tot tumoren in een of meer lymfeklieren. Dit wordt lymfeklierverspreiding genoemd.

Sommige lymfeklieren bevinden zich diep in het lichaam, zoals tussen de longen of rond de darm, om vloeistof in die gebieden te filteren. Wanneer een chirurg opereert om een primaire kanker te verwijderen, kunnen ze ook een of meer van de nabijgelegen (regionale) lymfeklieren verwijderen. Vaak kunt u de aangetaste lymfeklieren voelen, of kan uw arts zien welke lymfeklieren zijn vergroot. Het verwijderen van één lymfeklier wordt beschouwd als een biopsie, maar wanneer veel lymfeklieren worden verwijderd, wordt dit lymfeklierdissectie genoemd.

Veel voorkomende symptomen van lymfoom zijn zwelling van lymfeklieren in uw nek, in uw oksels of in uw lies. Een persoon kan symptomen ontwikkelen als zijn kanker zich verspreidt van zijn lymfeklieren naar andere delen van zijn lichaam. Wanneer lymfeklieren worden verwijderd, kan het het getroffen gebied verlaten zonder een manier om de lymfevloeistof af te voeren. Dit lymfoom groeit zeer snel en lymfeklieren verdubbelen binnen enkele dagen tot enkele weken in omvang.

Kankercellen die zich in lymfeklieren hebben verspreid, hetzij in de buurt van de oorspronkelijke locatie of elders, kunnen erop wijzen dat de kanker vordert. Andere behandelingsopties voor kanker in de lymfeklieren kunnen chemotherapie, bestralingstherapie, een stamceltransplantatie, immunotherapie of gerichte therapie zijn. Wanneer meerdere delen van lymfeklieren opgezwollen zijn, kan dit duiden op een lichaamsbrede ziekte die onmiddellijke aandacht behoeft. Het op een na meest voorkomende subtype van NHL, folliculair lymfoom (FL), groeit langzaam, met lymfeklieren verdubbelen ongeveer elke zes tot 12 maanden in grootte, en patiënten krijgen vaak een jaar of later gediagnosticeerd nadat ze voor het eerst een vergrote lymfeklier hebben opgemerkt.

Dit veroorzaakt te veel zieke en ineffectieve lymfocyten in uw lymfeklieren en zorgt ervoor dat de lymfeklieren, milt en lever opzwellen. Bij het aanraken van een getroffen gebied kunnen gezwollen lymfeklieren zacht en rond aanvoelen, zoals knobbeltjes ter grootte van een erwt, pinda of druif.

Leave Reply

Required fields are marked *