Hoe voelt een knobbel in de lymfeklier aan?

Gezwollen lymfeklieren voelen aan als zachte, ronde bultjes en ze kunnen zo groot zijn als een erwt of een druif. Ze kunnen zacht aanvoelen, wat duidt op een ontsteking. In sommige gevallen zien de lymfeklieren er ook groter uit dan normaal. Lymfeklieren verschijnen parallel aan beide zijden van het lichaam.

Gezwollen lymfeklieren komen voor als symptoom van leukemie bij ongeveer 20% van de patiënten voorafgaand aan de diagnose. Ook wel „gezwollen klieren” genoemd, lymfeklieren zijn knobbeltjes weefsel ter grootte van een erwt die witte bloedcellen bevatten. Wanneer ze worden vergroot, kunnen ze worden gevoeld of gezien als verhoogde knobbeltjes onder de huid, meestal in de nek, de oksels of in de liesstreek. Een veel voorkomend symptoom van lymfoom zijn gezwollen lymfeklieren, die zichtbare knobbeltjes onder de huid kunnen veroorzaken, meestal in de nek, oksel of liesstreek.

Er zijn echter veel soorten goedaardige huidknobbels, zoals cysten en lipomen, die niet noodzakelijk een reden tot bezorgdheid zijn. Bovendien raken lymfeklieren normaal gesproken overspoeld met witte bloedcellen wanneer het lichaam een infectie bestrijdt, en de zwelling neemt over het algemeen af nadat de infectie is verdwenen. Maar lymfeklieren die merkbaar worden vergroot zonder infectie, moeten door een arts worden gecontroleerd. Als u een vergrote lymfeklier heeft, kan dit aanvoelen als een zwelling ter grootte van een erwt, soms kunnen ze groter zijn.

Een zachte, zachte en beweegbare lymfeklier geeft meestal aan dat het infecties bestrijdt (niet verrassend in deze tijd van het jaar). Knopen die een verspreiding van kanker bevatten, zijn meestal hard, pijnloos en bewegen niet. Knooppunten worden in veel verschillende delen van het lichaam aangetroffen %26, elk van hen kan opzwellen als ze te maken hebben met een infectie. Deze lymfeklieren filteren bacteriën en ziektecellen uit de lymfevloeistof voordat het wordt teruggebracht naar de bloedbaan.

Als uw huidkanker op uw been zat, zullen de lymfeklieren in uw liesstreek (lies) worden gevoeld of als u op uw gezicht bent, zouden de knopen in het hoofd en de nek worden onderzocht. Wanneer het immuunsysteem wordt gewaarschuwd, kunnen de lymfeklieren in het gebied dat zich het dichtst bij de infectie bevindt, groter worden als gevolg van een ontsteking. Hoewel het enkele weken kan blijven opgezwollen, wordt een gezwollen lymfeklier doorgaans minder en minder pijnlijk in maar liefst enkele dagen. In zeldzame situaties kunnen gezwollen lymfeklieren wijzen op kanker - met name lymfoom (kanker van het lymfestelsel).

Gezwollen lymfeklieren zijn vaak pijnloos, beweegbaar en hebben een zacht, „rubberachtig gevoel voor hen”, zegt Eric Jacobsen, MD, klinisch directeur van het Adult Lymphoma Program bij Dana-Farber. Vergrote lymfeklieren zijn meestal een teken van infectie, maar veel soorten ziekten kunnen ervoor zorgen dat ze opzwellen, variërend van verkoudheid tot kanker. Het kijkt ook naar het verschil tussen gezwollen lymfeklieren en andere soorten knobbeltjes die in de nek kunnen verschijnen, zoals cysten, struma en tumoren. De zwelling in deze lymfeklieren ter grootte van erwten of bonen is een van de natuurlijke reacties van uw lichaam op ziekte of infectie.

Het is normaal dat lymfeklieren opzwellen als ze zich vullen met witte bloedcellen als onderdeel van de reactie van het lichaam op infecties, snijwonden en schaafwonden. Zorg er echter voor dat u uw arts bezoekt als u het gevoel heeft dat de lymfeklieren in uw nek of oksels meer uitsteken dan normaal, pijnloos zijn of langer hebben geduurd dan u zou verwachten. Als de lymfeklier kankerachtig is, hangt de snelheid waarmee de knobbel ontstaat en groeit af van het type lymfoom dat aanwezig is. Daarom zijn gezwollen lymfeklieren meestal slechts een teken dat ze hard werken om van een infectie af te komen.

Zorgverleners maken zich meestal alleen zorgen over gezwollen lymfeklieren als ze zonder duidelijke reden groter worden.

Leave Reply

Required fields are marked *